Zöld Dió Panzió: a csend hangjai az alföldi rónaságban

14 okt. 2014 Vaskor István

Nem csupán Petőfi Sándornak, hanem sok-sok napjainkban kirándulónak is egyik kedvelt helye az Alföld, így a mezővárosok külterületeinek csodás világa.

zolddiovendeg2„Lenn az alföld tengersík vidékin/Ott vagyok honn, ott az én világom;/Börtönéből szabadúlt sas lelkem,/Ha a rónák végtelenjét látom.” – írta nagy költőnk a 19. században, ám szavai sokak számára a 21. században is útmutatásul szolgálnak. Az alföldi tanyavilágban, a mezővárosok peremén ma már a modern kor igényeinek mindenben megfelelő vendégházak várják a megfáradt vándorokat, a kikapcsolódni vágyókat. Ezeknek a portáknak a tulajdonosai a legeldugodtabb helyeken is összkomfortos életet rendeztek be mindenkori látogatóiknak, hogy azok kilépve a város zajából, a csend és a nyugalom szigetein tölthessék szabadidejüket.

Pusztaföldvár külterületén, a település központjától alig másfél kilométerre épült meg a közelmúltban a „Zöld Dió Panzió” vendégház , melyet dr. Baranyi István és felesége, Erika álmodott ebbe a csodálatos környezetbe – és nem minden előzmény nélkül.

zolddiovendeg1A férj mezőgazdasági vállalkozó, állattartással foglalkozik. Amikor a családban felmerült a falusi szállásadás gondolata, kiváló „árukapcsolásnak” tűnt az állattartó-telepük mellett egy vendégház építése, hiszen ezzel máris programot rendelhettek a vendégfogadáshoz.  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal pályázati támogatásával valósíthatták meg elképzelésüket: 2014-ben adták át rendeltetésének a vendégházat, mely a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének szakmai ajánlására megkapta a falusi szálláshelyeknek adható legmagasabb Nemzeti Tanúsító Védjegyet, a négynapraforgós minősítést.

Az elismerés egyben azt jelzi, hogy a „Zöld Dió Panzió” vendégház minden tekintetben megfelel a kor elvárásainak, a vendégek igényeinek. A házban három kétszemélyes – rusztikus fabútorral berendezett –, pótágyazható szobát alakítottak ki, ezekben szállhatnak meg a látogatók. Minden szobához külön zuhanyzó és mellékhelység tartozik, és a ház nem dohányzó. A szálláson külön konyha, étkező, nappali, valamint egy mosókonyha is a vendégek rendelkezésére áll. Ha pedig valaki éppen nem akarja drága idejét sütéssel-főzéssel tölteni az itteni napok alatt, az igény szerint rendelhet menüt Pusztaföldvárról, melyet helybe szállítanak.

zolddiovendeg5A házhoz nagy alapterületű, a léleknek felüdülést jelentő, kellemesen kialakított udvar tartozik, idézve a vidék hangulatát. Csend, nyugalom, madárcsicsergés. A vendégház szomszédságában ugyanakkor testközelből ismerhetők meg egy állattartó gazda mindennapjai. Baranyiék ugyanis „Charolais” fajtájú szarvasmarha-tartással foglalkoznak, s mivel a vendégház közvetlenül a telep mellett épült fel, vendégeik megnézhetik a bocikat, az etetést, de rácsodálkozhatnak a telepen élő racka juhokra, vizslákra és mudikra is. Romantikus időtöltés, igazi felfedezés ez egy városi ember számára, amikor együtt élhet a természettel, és megismerheti a növényeket és az állatok legkülönfélébb szokásait.

zolddiovendeg3Az Alföld, így ez a környék is a vadászok paradicsoma. Dr. Baranyi István vadászattal is foglalkozik, így az igények és előzetes egyeztetés alapján szívesen kalauzolja el a vendégeket a természetbe. Maga a vadmegfigyelés is kellemes időtöltés, ám a túrázók a környező erdőkben tehetnek nagy sétákat, de a közeli települések nevezetességei, azok rendszeres programjai, a gyakori kézműves bemutatók megtekintése és a horgászati lehetőség is az aktív turizmust kedvelők „kényeztetését” szolgálja.

A „Zöld Dió Panzió” vendégház csalogatója, hogy a szállástól mindössze tíz kilométerre elterülő Orosháza-Gyopárosfürdőn van az ország egyik legnagyobb élményfürdője, ahová gépkocsival rövid idő alatt eljuthatnak a vendégek, de Pusztaföldvár, ez az 1800 fős település tágas, tiszta és nyugodt környezete is megadja a relaxálás élményét.

Mit is mondhatna a látogató egy ilyen gyönyörű vendégházról? Akik csendes és biztonságos környezetben kívánnak pihenni, esetleg céges, baráti vagy családi összejövetelt szeretnének rendezni, azoknak ideális helyszín Baranyiék birtoka. S hogy jó itt lenni, arra bizonyíték a már náluk megszállt vendégek sok-sok elismerő szava és külföldiek érdeklődő megkeresése.

zolddiovendeg4Akik pedig netán az idei, október 23-26. közötti Békéscsabai Kolbászfesztiválra utaznak, s a rendezvény közelében szeretnének megszállni, talán még nem késő jelentkezniük, ha szobát szeretnének foglalni a „Zöld Dió Panzió” vendégházban, Pusztaföldvár határában.

További információk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, vagy a 06-30-310-2688-as mobilszámon kaphatók.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek