Mazsola és Tádé nyomán: mesés környezet a Futrinka Vendégházban

08 okt. 2014 Vaskor István

„A vidék mesés, a ház vadonatúj és családbarát. Hemzseg benne a kreativitás és a fiatalság, árad belőle az otthonosság. Nagyon jól éreztük magunkat.”

futrinka3Az idén tavasszal megnyílott zsunypusztai Futrinka Vendégház első vendégkönyvi bejegyzése alighanem elégedettséggel töltötte el a porta tulajdonosait. Mert a környék valóban mesés, ám mesés maga a ház is. Nem véletlenül kapta hát a Futrinka nevet, apartmanjai pedig az egykori népszerű bábfilmsorozat meséjének két főszereplőjéét, Mazsoláét és Tádéét.

De vajon hol keressük Zsunypusztát? Nos, a Nógrád megyei, 75 lelket számláló települést egykönnyen megtaláljuk, ha éppen az UNESCO Világörökség részének nyilvánított Hollókőre utazunk. A Cserhát lankáival körülölelve, Zsunypuszta és Hollókő mindössze egy kilométerre fekszik egymástól, így a Futrinka Vendégházban pihenők úgy érezhetik magukat, mintha a világörökségi faluban töltenék a napokat.

futrinka1Gál-Bíró Péter és felesége, Gál-Bíró Melinda „gyakorlott” utazók, ismerik az ország szinte minden szegletét. Városi emberekként kirándulásaik közben „életükbe álmodtak” egy falusi portát, ahol vendégeket fogadhatnak, s olykor ők is megpihenhetnek abban. Mielőtt azonban beleszerettek volna a nógrádi táj szépségébe, bejárták kis hazánk sok részét. Ilyen alkalmakkor sokszor találkoztak olyan szálláshelyekkel, melyek nem azt a színvonalat nyújtották, amit ők elvártak volna. Régi, nem túl esztétikus bútorok, kifeküdt, kényelmetlen ágyak, rossz minőségű ágyneműk, leharcolt fürdőszobák. Számos olyan kellemetlen részlettel találkoztak, amik elronthatnak egy egyébként csodásnak tervezett nyaralást. Akkor megfogadták: ha lesz vendégházuk, abban minden apróságra odafigyelnek, hogy a vendégek pihenése tökéletesen zavartalan teljen.

Három éve vásárolták meg a zsunypusztai telket, rajta egy kiégett épülettel, amit lebontottak. Akkor már készen voltak a terveikkel: a mesés tájon, mesés házat építenek. Idén tavaszra készült el az erdélyi gerendaház, mely egy erdélyi mesterember keze munkáját dícséri. A külcsín csillagos ötös, miként a vendégház belseje is. A házaspár saját kreativitását és egy belsőépítész elképzeléseit ötvözi a családias miliő: a gondosan összeválogatott antik és modern bútorok, az igényes kivitelezésű és jól felszerelt fürdőszobák, az otthonosan berendezett közös helyiségek, és ezer más apró részlet gondoskodik a vendégek kényeztetéséről. Bár minden megragadó az épületben, igazi kuriózumnak és ritkaságnak számítanak például a kisteknő, vájling és ötliteres befőttes üvegek felhasználásával készült lámpatestek, a valódi falusi „feeling” jegyében.

futrinka4A kerti homokozóval, játszótérrel és kerti bútorokkal „felöltöztetett” porta pályázati támogatással valósult meg, s hogy valóban kielégíti a mai kor minden igényét, azt jól érzékelteti: a vendégház – melyben tizennyolc vendég kényelmesen elszállásolására van lehetőség – a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének ajánlására megkapta a legmagasabb Nemzeti Tanúsító Védjegyet, a négynapraforgós minősítést.

A ház két apartmanja külön bejáratú. A Mazsola apartman földszintjén tágas nappali található, konyhával. Az emeleten két szoba és egy fürdőszoba kapott helyet. A nappaliban kályha biztosítja a téli esték meleg, meghitt hangulatát. Az apartmanhoz hatalmas terasz tartozik, ahonnan remek kilátás nyílik a Cserhát szelíden hullámzó dombjaira.

A Tádé apartman picit kisebb társánál, de elosztása ugyanolyan. Itt gyermekbarát szálláshelyként játszósarok is helyet kapott kis asztallal, székekkel, társasjátékokkal, kártyával és etetőszékkel. A konyhák és az étkezők természetesen mindkét apartmanban teljesen felszereltek, s minden vendég használhatja a két apartman között elhelyezkedő finn szaunát.

futrinka5A mesés környék, ahol a Gál-Bíró házaspár olyan helyszínt hozott létre, ahol a pihenni vágyók megtalálják a tökéletes csendet, a túrázók, a gombászok és a vadászok az erdőt, a gyermekes családok a nyugalmat, a baráti társaságok pedig a gondtalan pihenés örömét – sok szabadidős program is kínálkozik. A szállás kiváló kiindulópontja kerékpáros és gyalogos túráknak, a Cserhát felfedezésének. Egy hosszabb sétával elérhető Hollókő, autóval könnyen és gyorsan megközelíthető Szécsény, a Robinson-szigetek, a Páris patak völgye, vagy éppen az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület.

S hogy a házaspár ténylegesen idilli pihenőhelyet teremtett, azt a néhány hónap alatt a vendégházukban megszállt – közöttük több visszatérő – sok vendég, és az élénk érdeklődés mutatja. Sláger volt – és vélhetően a jövőben is az lesz – a gombászó turizmus, de már akadt érdeklődő, aki szabadtéri esküvőjét szeretné a Futrinka Vendégház kertjében megrendezni. Cégek is érdeklődnek vállalati meetingek megtartása iránt, illetve a tervezett falusi disznótorok is újabb „kalandorokat” hozhatnak a portára.

futrinka2Mint a mesében mondják: aki nem hiszi, járjon utána, de legalább látogasson el a Futrinka Vendégház weboldalára és Facebook-oldalára, ahol bővebb információkat talál.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek