Írottkő Natúrpark: káprázatos környezetben csak természetesen

30 szept. 2014 Vaskor István

Natúrpark: gyönyörűen csengő szó, melyből az ember elsősorban a természet szépségére következtet. De mit is nyújthat számunkra egy natúrpark?       

irottko1Ma hazánkban nyolc, államilag elismert natúrpark működik, közülük az első a határon átnyúló, magyar-osztrák kezdeményezésre létrejött Írottkő-Geschriebenstein Natúrpark volt, amelynek egy része Magyarországon, másik része Ausztriában található.

 

Az Írottkő Natúrpark létrehozásának ötlete a ’80-as években fogalmazódott meg, majd 1996-ban az osztrák oldalon a Natúrpark Geschriebenstein, egy év múlva pedig a magyar oldalon az Írottkő Natúrparkért Egyesület jött lére. A natúrpark működtetésére alakult egyesület hatóköre kiterjed Bozsok, Cák, Csepreg, Gyöngyösfalu, Horvátzsidány, Kiszsidány, Kőszeg, Kőszegdoroszló, Kőszegpaty, Kőszegszerdahely, Lukácsháza, Nemescsó, Ólmod, Peresznye, Pusztacsó, Velemtelepülésekre. Mellettük jelenleg 10 szervezet, valamint 98 magánszemély és vállalkozás alkotja az egyesület tagságát.

irott2Céljuk a megalakulástól kezdve sokrétű: az egységes kultúrtáj megőrzése, a kulturális értékek megmentése, az élőhelyek, a fajok védelme, a táj gondozása, ápolása, a környezeti káros hatások minimalizálása, a hagyományos természetbarát gazdálkodás és az ökoturizmus támogatása, a biogazdálkodás elterjesztése, a térségben honos kézműves mesterségek megőrzése, helyi kezdeményezések támogatása, valamint a környezettudatos- és természetvédelmi nevelés és oktatás elősegítése. S hogy a célok mentén kiemelkedő tevékenységet folytattak és folytatnak, azt egy jelentős nemzetközi elismerés is bizonyít: 2009-ben az Írottkő Natúrpark elnyerte a „Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai térsége” kitüntetést, ennek alapján jogosult az „European Destination of ExcelleNce’’ (Kiváló európai úti cél) cím használatára.

 

Az Írottkő Natúrpark – mely a hivatalos névhasználatot 2006-ban kapta meg – a Nyugat-dunántúli régióban, Vas megye északnyugati részén helyezkedik el. Nevét a Dunántúl legmagasabb pontjáról, a magyar-osztrák határon található 882 méter magas Írottkő kilátóról kapta. A natúrpark a természeti értékek védelme kapcsán szorosan együttműködik a Szombathelyi Erdészeti Zrt, valamint az Őrségi Nemzeti Park munkatársaival.

irottko2Az Írottkő Natúrpark szemet gyönyörködtető tájképének meghatározó elemei a Kőszegi-hegység, a lankákon található szőlő-és gyümölcsöskertek, magaslatok, kilátók, kápolnák, a tisztavízű források, a hegység folytatásaként a Gyöngyös-völgye és a Répcesík Csepreget érintő szőlősei, gyümölcsösei. A Kálvária, az Óház-kilátó, az Írottő-kilátó, a Szent Vid kápolna, a Cáki pincesor, a Velemi Vízimalom vagy a Velemi Alkotóház, a bozsoki Sibrik-kastély, a peresznyei kastélypark, a csepregi Bene-hegy, a horvátzsidányi Péruska Kápolna mind-mind kiemelt látnivalója és közkedvelt kirándulóhelye a natúrparknak.

 

Céljaik megvalósításában a települési önkormányzatok és a helyi civil szervezetek is együttműködő partnerei munkájuknak – mondta érdeklődésünkre Somogyi Györgyné, az Írottkő Natúrparkért Egyesület titkára. Mint fogalmazott: egyesületük munkájában az oktatás és ismeretterjesztés számos formában jelenik meg. A Natúrpark területén erdei iskola működik, amelynek programjain az ország bármely iskolájának tanulói részt vehetnek. A térségben kiállítóhelyet – arborétum, látogatóközpont –, számos kulturális-történelmi múzeumot, kiállítást – például patikamúzeum, vízimalom – üzemeltetnek, tartanak fenn, illetve a Kőszegi Borúthoz kapcsolódóan a 2006-ban megnyitott Kőszegi Borok Háza kiállítása mutatja be a kőszegi szőlő- és bortermelés emlékeit. Az elmúlt években új tanösvényeket alakítottak ki, amelyek a természet különböző dimenzióit – madártani ösvény, növényvilág, kőzetek, források, települések – mutatják be. Létrehoztak 16 km hosszúságú, kiépített és kitáblázott kerékpárutat, valamint új, tematikus túraútvonalakat és információs táblarendszert is kiépítettek. A „Környezetbarát kiránduló” címen megjelentetett kiadványuk a kirándulók és turisták számára hasznos tanácsokat és etikai kódexet is tartalmaz, míg a gyógy- és fűszernövénykert a környéken termő hasznos növények bemutatásának, a kőszegi Natúrbolt pedig a Natúrpark kézműves termékeinek színtere. Az érdeklődők, kirándulók, turisták egyébként minden információt beszerezhetnek a natúrparkban működő Tourinform irodában.

irottko3A natúrparkban az év minden hónapjában kellemes időtöltést kínálnak a látogatóknak, programjai, rendezvényei elsősorban a természet, az ökoturizmus, a borászati és gasztronómiai értékek-hagyományok, a kulturális sokszínűség és örökség bemutatására szolgálnak.

- Egyesületünk a helyi oktatási intézmények bevonásával rendezi meg a Zöld Jeles Napok programokat – említi Somogyi Györgyné. – Évente társadalmi akciók keretében környezettisztasági és parlagfűmentesítési akciókat szervezünk a natúrpark területén, egészséges életmóddal kapcsolatos rendezvényeink között pedig az Európai Mobilitási Héten belül az Autómentes Nap kap kiemelt szerepet, amelyben az óvodások, iskolások és a helyi lakosság is érintett. Egyesületünk a magyar és európai EDEN-díjas desztinációkkal szoros kapcsolatot ápol, és évente megrendezi az EDEN-ből EDEN-be napokat.

A programoknak ezzel közel sincs vége. „Ha hétvége, akkor Kőszeg és a Natúrpark!” elnevezésű, egész éven át tartó tematikus rendezvényeiken minden hétvégére más-más programot kínálnak a gyalogos és kerékpáros túráktól kezdve a helytörténeti bemutatókon át a borkóstolókig. Kiemelt rendezvényük a júliusi Hétforrás Piknik, az októberi Natúrpark Ízei Gasztronómiai Fesztivál, Advent a Natúrparkban – kézműves kiállítás és vásár, a novemberi Márton-napi újbor köszöntő ünnep, és a Kőszegi Advent. Kevesen tudják, hogy az 1740 óta vezetett Szőlő Jövésnek Könyve ünnepségsorozat része a Szellemi Kulturális Örökségnek!

irottko4De ezzel még nem árultunk el mindent. Például azt sem, hogy a több mint 1100 km hosszú Országos Kéktúra útvonal nyugati végpontja az Írottkő, illetve azt sem hogy Kőszegen 11 órakor is harangoznak. Éppen ezért érdemes ellátogatni az Írottkő Natúrparkba, hogy megválaszolatlan kérdéseinkről tájékozódjunk, és megismerjük azt a csodás környezetet, programokat, melyeket a natúrpark nyújt számunkra.

További információk az Írottkő Natúrpark weboldalán érhetők el: www.naturpark.hu

***

Nemzeti parkok és natúrparkok ízei

A Vidékjáró országos programsorozat keretében 2014. október 24-26. között kerül sor a Nemzeti parkok és natúrparkok ízei elnevezésű tematikus napra, melynek keretében természetesen az Írottkő Natúrparkban is várják a látogatókat.

Az ősz már a természet kincseinek betakarításának és a télre való felkészülés időszaka, így a tematikus nap keretében az ország több pontján ízlelhetik meg az év során gondosan megtermelt, begyűjtött és feldolgozott terményeit: megannyi ízű és fajtájú alapanyagból előállított, a tájegységre jellemző ínyenc falatok várják a látogatókat. A hagyományos és a különleges ízek kedvelői is sem maradnak éhen, a helyi termék széles választékából válogathatnak, kóstolhatnak. A hét vége programját kézműves kirakodóvásárok és szakvezetéses túrák gazdagítják.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek