Gálával köszönti alapítóját és vezetőjét a Cédrus Táncegyüttes

23 szept. 2014 Vaskor István
A Nemzeti Táncszínház ad otthont a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában szeptember 27-én este 7 órai kezdettel a "Virágom, világom..." elnevezésű, fergetegesnek ígérkező ünnepi gálaműsornak.

 

cedrus2A fővárosban sorra kerülő est programjának házigazdája a Cédrus Táncegyüttes, mely a gála keretében köszönti művészeti vezetőjét és koreográfusát, Varga Zoltánt, aki idén szeptemberben ünnepli 70. születésnapját és munkásságának 50. évfordulóját. A műsor címe: "Virágom, világom..."- Varga Zoltán koreográfus portréműsora.

A mérnök végzettségű szakember 1964-ben lett a Bartók Béla Táncegyüttes táncosa, és itt kezdődött alkotói pályafutása is. Több táncegyüttesnek készített koreográfiákat, és külföldön is nagy sikereket ért el. Varga Zoltán 1995 óta Solymáron él és alkot. Kezdetben gyermekeket tanított, majd 1998-ban megalapította a Műhely Alapfokú Művészetoktatási Intézményt, 1999-ben pedig a Cédrus Táncegyüttest.

Az együttes legfontosabb célkitűzése a Kárpát-medence elsősorban magyar tánchagyományainak ápolása, tovább éltetése és bemutatása, hogy a jövő generációi is élhessenek nemzeti kulturális örökségünkkel.  Az együttes fiatal-felnőtt tagjai elkötelezett amatőr táncosok, akik tanulmányaik és munkájuk mellett szabadidejüket áldozzák e nemes célkitűzések megvalósítására. A táncegyüttes utánpótlás csoportjaiban 120 gyermek ismerkedik a magyar néptánc hagyományaival.

cedrus1A Nemzeti Táncszínház estjén a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában fellép a Magyar Állami Népi Együttes  és Zenekara, a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a fóti Károlyi István Népművészeti Szakközépiskola, a Bartók Béla Táncegyüttes egykori táncosai, a körmendi Béri Balogh Ádám Táncegyüttes, Virágvölgyi Márta, Herczku Ágnes, Heinczinger Miklós, a Sebő Együttes és természetesen a solymári Cédrus Táncegyüttes is. Muzsikál a Rojtos Zenekar.

Felvételeinken a Cédrus Táncegyüttes látható - Fotó: Simon Attila

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek