Emberi értékek ragyognak a szakrális művészetek fényében

16 szept. 2014 Vaskor István

Ebben az évben is megrendezik az Ars Sacra Fesztivált és a Nyitott Templomok Napját. Az esemény kapcsolódik a Vidékjáró országos programsorozatához. 

arssacra12007-ben három elhivatott és lelkes hölgy – Dragonits Márta, Kolek Ildikó és Toroczkay Ilona – felbuzdulva a nemzetközi városmisszió sikerein, melyhez Budapest egyházművészete révén a Kulturális Örökségnapokkal összefogva kapcsolódott –, elhatározta, hogy azt a tüzet, melyet a szakrális művészeti programok ébresztettek a közönség szívében, nem hagyják kialudni.

2008-ban a három „ötletgazda” kurátorságával létrejött az Ars Sacra Alapítvány. Azóta minden esztendő szeptemberének harmadik hétvégéjén, a Kulturális Örökség napjaival egy időben megrendezik az Ars Sacra Fesztivált – a Szakrális Művészetek Hetét és Nyitott Templomok Napját. A programsorozat keretébennyolc-tíz napon keresztül a szakrális művészetek fénye ragyogja be az országot, s a Kárpát-medence egyre több határon túli települését.

A fesztiválok magas művészi színvonalú és térítésmentes kulturális programjai minden szépre és jóra fogékony ember számára biztosítják, hogy az oly sok területen értékvesztett világban a művészeteken átszűrődő remény, a bennük rejlő szépség segítségével tekintetüket, szívüket és lelküket felemelve közelebb kerüljenek a valódi értékekhez. Az Ars Sacra Alapítvány célja, hogy a Szakrális Művészetek Hetének eseményei módot nyújtsanak arra, hogy a csüggedt, megfáradt, hitevesztett ember is megérezhesse a Mindenségnek feléje nyújtott segítő erejét.

Az Ars Sacra Fesztivál keretében a szakralitást gyakran profán környezetbe, a hagyományt új köntösbe, a kortárs műveket régi környezetbe helyezve teszik érdekessé, újszerűvé. A Magyarországon és a határon túl azonos időben rendezett, ingyenesen látogatható programokon minden történelmi egyház számára nyitott kapcsolódási lehetőséggel erősítik a nemzet spirituális egységét, a megbékélést, az Isten felé fordulást.

A rendezvénysorozat népszerűségét és elfogadottságát ékesen bizonyítja, hogy minimálisra csökkent pályázati és támogatási lehetőségekkel az évek során a programok száma mégis nőtt! A missziós feladat sokakat magával ragadott, és öröm tapasztalni, hogy a „sok felekezet tarka csokra” egyre több szállal színesíti a „művészeti hetek bokrétáját”. Lényeges eleme lett a programsorozat első napjának – mely a Nyitott Templomok Napja egyben –, hogy néhány nagy közös szálra fűzzék az itt-ott akár szerényebb eseményeket is, hogy azok egymás hírét felerősítsék. A Nyitott Templomok Napján épített örökségünk bemutatásával és a közös kultúránkban rejlő értékek feltárásával erősítik a hitet, a jót, a lélek felemelkedését.

arssacra3Ma már nem csupán Budapest a fesztivál helyszíne. Országszerte és a határokon túl is számos helyszín csatlakozott az évek során a kezdeményezéshez. Így például a stuttgarti Bruder-Klaus-templom – a Magyar Katolikus Egyházközség temploma, a lengyelországi Orawka Keresztelő Szent János temploma, az oromhegyesi (Szerbia) Szent Mihály Főangyal templom és Faluház, valamint sok-sok erdélyi és felvidéki  templom és közösség is.

Az alapítvány jó érzéssel tapasztalja, hogy a kevésből is sok lett, talán azért is, mert ha egy jó ügyet szolgálnak, kiderül, milyen sok jó ember van. Egyre több az önkéntes segít, és ma már tudják, hogy az esemény „magától” is nő. A kurátorok jól tudják: személyes vállalásuk nem lankadhat, nem hagyhatják kialudni ezt a lángot, mert ez már nem csak az ő ügyük, hiszen egyre több ember szép és jó iránti szomját kell csillapítaniuk. A koncertek, kiállítások, színházi előadások valóban segítenek a remény ébrentartásában: az emberek kicsit boldogabbak, jobbak lesznek általuk. Nem is meglepő, hogy egy-egy művészeti program után sokan jelzik: számítanak a következő évi műsorokra, mert azokra is elmennének, akár azért is, hogy legközelebb elvihessék hitevesztett barátaikat. Az Ars Sacra Alapítvány pedig tisztelettel és örömmel számít azok segítségére, akik fel szeretnék, fel tudják karolni ezt a szándékot.

Nemzeti kultúránk meghatározó személyiségeinek műveivel, közreműködésével, a különböző művészeti ágak egyidejű bemutatásával, szokatlan helyszínek és összetett programok biztosításával, fiatal, illetve kortárs művészek megszólításával, megszólaltatásával, apró, maradandó meglepetések ajándékozásával ebben az esztendőben is szeretnék vonzóvá tenni az Ars Sacra Fesztivál művészeti programjait, melyekre szeretettel várják az érdeklődőket.

Az idei Ars Sacra Fesztivált szeptember 20-28. között rendezik meg. A Nyitott Templomok Napja programjaira szeptember 20-án kerül sor.

További részletek a videkjaro.hu és az ars-sacra.hu weblapokon érhetők el.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek