Állati hangszerek és a pásztorok világa

09 szept. 2014 Administrator

Szilaj, nomád vagy villanypásztor? Mire jó a juhászkampó? Miért fehér a gulyás komondora? Mit üzen a pásztor-távíró? És kinek szól a csordás kürtje? 

Pasztor1Ezekre és számos egyéb kérdésre is választ ad a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. A pásztorok világa – Tisztelet Herman Ottónak  című új, őszi időszaki kiállítása, mely a magyar pásztorélet múltján és jelenén vezeti végig a látogatókat, oly módon mutatva be a nemzedékről nemzedékre hagyományozódó mesterséget, a pásztorok sajátos világát és kulturális sokszínűségét, hogy az a mai kor emberét is megszólítsa.

Napjaink pásztorai jellegzetes viseletükkel és a hagyományos eszközök használatával máig őrzik őseik örökségét és végzik hétköznapi munkájukat, ugyanakkor az eszközök 21. századi újragondolásával kreatív módon alkalmazkodnak a modern kor kihívásaihoz is.

A Herman Ottó halálának 100. évfordulója alkalmából létrejött kiállítás több ponton is reflektál és épít a neves tudós-polihisztor által megrendezett, 1907-ben megnyílt Ősfoglalkozások című kiállításra, mely a tudós személyes gyűjtéseinek eredményeit a pásztorélet tárgyain és különböző képzőművészeti alkotásokon keresztül tárta a látogatók elé. Időszaki kiállításunkon a Herman Ottó-gyűjtés számos féltett kincse bemutatásra kerül, új kontextusba és mai látványvilágba helyezve az értékes gyűjteményt.

A kiállítást járva a látogató nem csak gazdag történeti emlékanyagba nyer betekintést, de valós képet kap a pásztorok – juhászok, gulyások, csikósok, kanászok – mindennapi tevékenységéről, életviteléről és gondolkodásmódjáról is.

Pasztor2A szakmai és laikus közönség érdeklődésére is számot tartó kiállítás korabeli tárgyak, dokumentumok, makettek és modellek sorát vonultatja fel. Képanyagát Kunkovács László fotóművész sajátos hangulatú, hortobágyi felvételei, megkapó pásztorportrék és a jelenkor pásztorvilágának életképei gazdagítják.

A gyerekeket mesesarok és beépített interaktív elemek várják, melyek népmesehősök, szólások, tapintható tárgyak és játékok segítségével teszik élőbbé és élménygazdagabbá a múzeumlátogatást. A látogatók megszólaltathatják az „állatok hangszereit” – a csengőket, pergőket és kolompokat –, míg a legkisebbek korhű viseletekbe bújva tapasztalhatják meg, milyen érzés egy csikós, juhász vagy kiskondás szerepét magukra ölteni.

Az időszaki kiállítás 2014. szeptember 12-től 2015. február 20-ig várja az érdeklődőket a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Vajdahunyadvárban.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek