Akácliget Pihenőpark: a csend és a nyugalom szigete Jánkmajtison

26 aug. 2014 Vaskor István

Ha valaki netán nem tudná, hol található Jánkmajtis község, az itteni Akácliget Pihenőparkba ellátogatva bizonyára sosem felejti el a település nevét.

akacliget1Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén – közel a román és ukrán határhoz – a Szatmári-síkon, Nyíregyházától keletre mintegy 85 km távolságra található a település. A festői környezetben, egy akácos erdő közepén terül el a Jánkmajtis Horgásztó, s ebben található az Akácliget Pihenőpark, mely horgásztanyával, vendégházzal és kempinggel várja a látogatókat.

A pihenőpark valódi családi vállalkozásként üzemel, de erről érdeklődésünkre már a „szóvivő”, Nagy Zoltán mesélt.

akacliget2- Az Akácliget Pihenőpark hét hektárnyi területen fekszik – mondta a civilben építőmérnökként dolgozó fiatalember. – Ikertestvéremmel, Nagy Gergellyel – aki építész – ketten vagyunk a tulajdonosok, ám a sokrétű munkába a család többi tagja is bekapcsolódik.  Feleségem és édesanyánk a vendégházzal kapcsolatos teendőket intézik, édesapánk a mezőgazdasági munkát „viszi”, mert abból is akad itt bőven. Az ötven szilvafa és ötszáz őshonos almafa, valamint a családi hagyományokon alapuló méhészet nagy odafigyelést kíván.  Bátyánk, Nagy Roland a tógazda, s neki is van teendője bőven: a tó, a halállomány és a horgásztatás sok munkát igényel.

- Ezt a  korábban az Önöknél megszálló vendégek is elmondták, hozzáfűzve, hogy a gyönyörű természeti környezet, a család vendégszeretete, a kínált programlehetőségek felejthetetlenné tették az itt töltött napokat. De honnan jött a falusi vendéglátás ötlete?
- A birtok a tóval együtt a családunké. A horgászok tavaly óta hódolhatnak itt szenvedélyüknek. Határ közeli település lévén örömünkre folyamatosan növekszik a Romániából érkező horgászok száma, s ez is közrejátszott abban, hogy a kemping és a vendégház elindításának gondolata megfogalmazódott bennünk. Gyorsan cselekedtünk, és egy sikeres pályázatnak köszönhetően idén júniusban megnyithattuk vendégházunkat, mely négynapraforgós minősítést kapott. Fontos információ, hogy OTP Szép Kártya elfogadóhely vagyunk.

akacliget4- Melyek a szálláshely fő paraméterei?
- Öt darab, a kor követelményeinek megfelelően felszerelt modern szobákban várjuk a vendégeket. Pótágyakkal együtt maximum tizenöt fő elhelyezésére van lehetőségünk. Az egész gazdaságban, így a vendégházban is úgynevezett zöld energiát hasznosítunk. Napelemek biztosítják az áramot, a fűtést. A szennyvíz egy korszerű, levegőztető-elbomló rendszeren a termőföldben hasznosul, a vizet kútból nyerjük. Így gyakorlatilag „0-rezsi” mellett az emberi erőforrás, azaz a mi munkánk szükséges az objektum működtetéséhez.

- Milyen szabadidős programokat kínálnak a pihenőparkban, illetve a környéken?
- E hatalmas területen mindenki kipihenheti magát. A szabadban fűtött dézsában lubickolhatnak, a szaunában megpihenhetnek, a kemencében finomakat süthetnek, a közös nappaliban jókat beszélgethetnek, vagy éppen bulizhatnak a vendégek. A bababarát környezetben a legkisebbek igényeit is kielégíthetik szüleik, a nagyobbacska gyerekek pedig a kertben, a számukra kialakított játszótéren múlathatják az időt. Ötven fő befogadására alkalmas rendezvényteraszunk nagyobb létszámú csoportoknak is ideális helyszínt kínál társasági, céges vagy családi rendezvények lebonyolítására. Programjaink között szerepel a disznóvágás, lovaglás, íjászat, pálinkakóstolás is. A környék? Kiváló kirándulóhely, az év során sok-sok programmal. A túrázni vágyókat kerékpárkölcsönzéssel is segítjük.

akacliget3- S akkor még nem beszélt az igen népszerű horgásztóról, bár köztudott, hogy a jó fogás reményében sokan megfordulnak a partján.
- Magántóként üzemelünk, ami annyit jelent, hogy nem kell horgászengedély a pecázáshoz, csupán napijegyet kell váltaniuk a vendégeknek. Talán azért népszerű még a határ túloldalán is a tavunk, mert minden héten telepítünk, ezáltal a halállomány igen gazdag, így valóban sok a jó fogás. Afrikai harcsa, ponty, tavi pisztráng, fekete sügér, csuka, kárász is „kínálja” magát. Egyébként lehetőség van élőhal vásárlásra is, terveink között pedig egy halsütő építése is szerepel.

akacliget5- Idén júniusban nyitották meg vendégházukat: mennyire elégedett az azóta eltelt időszak forgalmával, milyen vendégkört köszönthettek az Akácliget Pihenőparkban?
- Örömünkre eleddig sok vendéget fogadtunk, közte külföldieket, így például dél-afrikaiakat és dánokat is. Sok helyi vállalkozó fordult meg nálunk munkahelyi összejöveteleken, de színészek, sportolók is ellátogattak a pihenőparkba. Persze belföldi vendégben sem volt hiány, s a kemping élete is forgalmas. Lendületben vagyunk, további fejlesztéseket tervezünk és természetesen ami a legfontosabb: egész évben szeretettel várjuk vendégeinket.

A vendégházról további információk itt találhatók.

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek