Csalogató Sárkány Bio Panzió és Zlota Miléna őrségi boldogsága

14 aug. 2014 Vaskor István

Egy hölgy, aki városi lányként a természetbe vágyott, s aki az Őrségben találta meg álmai otthonát és boldogságát. A megragadó egyéniség: Zlota Miléna.

biosarkany1Lengyel származású apa és magyar anya gyermekeként Nyíregyházán látta meg a napvilágot, de már tiniként is a vidéki életről álmodozott. Az pedig egyszercsak eljött – méghozzá gyorsan és egyszerűen.

- Gödöllőre jártam az agrártudományi egyetemre – emlékezik Miléna -, amikor harmadéves koromban ellátogattam az Őrségbe. Egyszerűen beleszerelmesedtem, s akkor eldöntöttem: a diploma megszerzése után hátat fordítok a városnak, s hazánk e gyönyörű szegletébe költözöm. 2000-ben ez így is történt: azóta is itt élek, ami a boldogságot, az önmegvalósulást, a kiegyensúlyozott életet jelenti számomra. Először alapítottam egy fuvarozó céget – ugyanis a gödöllőivel párhuzamosan a Budapesti Műszaki Egyetemen is tanultam, ahol logisztikai mérnöki diplomát szereztem –, majd álmaimat folyamatosan megvalósítva 2010-ben Csödén megnyitottam a Sárkány Bio Panziót.

biosarkany2- Mi volt a fő motiváció abban, hogy falusi szállásadásra adja a fejét?
- Közismert, hogy az Őrség kultúránk és népművészetünk bölcsője, valamint természeti kincseink otthona. Így az Őrséget járni, pihenni és feltöltődni vágyni, nem csoda, ha minden ember álma. Ezt az álmot megvalósítva alakítottuk ki egy nagy területű birtokonszállásunkat. Csöde – ha valaki nem tudná – Zala és Vas megye határán, az Őrségi Nemzeti Park területén fekszik. Panziónk a természet lágy ölelésében fekve árasztja azt a hőn áhított nyugalmat, mely a testi és lelki felüdülés záloga. A csendes, nyugodt és parkosított környezet az idelátogatók kényelmét szolgálja, és az ezt körülvevő erdők és a mezők pedig a helyi flóra és fauna otthonát adják.

- A környezet valóban mesés, a panzió szolgáltatásai pedig sokszínűek. Lovak, lovagoltatás, teniszezési lehetőség, medence, kényelmes szállás, finom őrségi ízek. Nem titok, hogy a vendégfogadás minden mozzanatát egyedül csinálja. Egy 39 éves nő hogyan bírja mindezt?
- Nézze, nincs ebben semmi különös. Nekem ez az életem, ez a boldogságom. A vendégek hozzám, a panzióba jönnek, ebből fakadóan az a legkevesebb, hogy a szobafoglalástól kezdve az ittlét minden percén keresztül én foglalkozzam velük. A reggeliztetéstől a kerékpárkölcsönzésen keresztül a menüválasztásos vacsora megrendeléséig minden az én reszortom. Aki a panzió melletti salakos pályánkon teniszezni akar tanulni, azt én edzem – merthogy aktív teniszezőként itthon szép eredményeket értem el –, aki lovagolni akar, annak én vagyok az oktatója. S szerénytelenség nélkül mondom: mindezek mellett jut még idő a szántóföldi munkákra, a rétek kaszálására, a széna begyűjtésére is.

biosarkany3- Önről sokan tudják, hogy a lovak nagy szerelmese. Ezek szerint egyedül tartja rendben kedvenceit?
- Nincs az a lovász, akit a lovaim közelébe engednék. Ők az enyémek, mindannyian lelki társaim, életem, boldogságom részei. Ebből kifolyólag természetesen a lovasedző is én vagyok, a panziónk által kínált lovaglási, lovagoltatási, lovastúrázási programokat is én vezetem. A ménes egyébként most kilenc tagú, közöttük két csikó is van, akiket most „lovagolok be”. Az állatok szabad tartásban élnek, hét hektáron legelnek. Közülük Szerafina volt az első lovam, tisztavérű angol telivér, akit még negyedéves egyetemistaként vásároltam.

- Szavaiból jókedv, derű, optimizmus árad. Ön valóban boldog ember benyomását kelti, amihez talán hozzájárul a Sárkány Bio Panzió állandó nyüzsgése, a sok-sok vendég is. Miért kapta a szállás a bio panzió nevet?
- Épületeink – a főépület, a boronaház és a bagolyvár – őrzik népművészetünk és a hagyományos építészet elemeit: favázas vályogházak, melyek kiváló hőszigetelő képességgel rendelkeznek. Nyáron kellemesen hűvösek, télen pedig a múltidéző cserép- és búbos kályhák melegét és hangulatát tartják az épületben. Építészeti stílusa miatt adtuk a bio panzió nevet. Ugyanakkor hittel vallom azt, hogy panziónk és környezete az őrségi szállások egyik olyan kiválósága, mely tökéletesen ötvözte a népi hagyományokat a modern luxussal, valamint megtalálta a természet és az ember közötti ökológiai egyensúlyt.

biosarkany4- Mit kell még tudnia az Sárkány Bio panzióban pihenni vágyó turistának a szálláshelyről?
- A három épület 43 fő elszállásolására alkalmas, melyet igény szerint, a szomszédos vendégházakkal együttműködve akár 70 főre tudunk bővíteni. A mi szállásunkon szobáink 1-4 fő elszállásolására alkalmasak, és fürdőszobával ellátottak. Vendégeink kényelmét fokozza a belső, parkosított udvar, melyben úszómedence, a már említett teniszpálya, ping-pong asztal és egy fedett, 40 fő befogadására alkalmas tűzrakó hely is található. Az aktív pihenés szerelmesei lovardánkban találhatják meg a számukra élménydús programokat, illetve vendégeink a nálunk bérelt kerékpárral bejárhatják az Őrség gyönyörű tájait.

- Kik jelentik a vendégkört, és kiknek ajánlja a panziót?
- Szinte az ország minden szegletéből volt már vendégünk, jellemzően azonban a fővárosból és környékéről. Idén többen voltak nálunk Debrecenből is. S hogy kiknek ajánlanám? Mindenkinek! Szálláshelyünk nem csak a családok számára kínál élvezetes programokat, hanem baráti társaságok, oktatási intézmények és vállalkozások számára is kiváló kikapcsolódási lehetőség. Vállaljuk „erdei iskola” szervezését, csapatépítő tréningek és céges összejövetelek, valamint esküvők lebonyolítását is. Örömmel mondhatom, mindegyikre volt már számos példa, s hiszem, hogy ez így lesz a jövőben is.

biosarkany5- Végezetül egy kíváncsiskodó kérdés: hol királyi többesben, hol egyes szám első személyben fogalmaz. Akkor hát hogy is van ez?
- A királyi többes amolyan megszokás. Mint említettem, mindent magam végzek, s ezt a függetlenségemet nem is adom fel. Örömmel, boldogsággal teszem, amit teszek. A természet, a lovaim, a panzió élete ehhez erőt adnak nekem.

A panzióról további információk itt találhatók.

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek