A Marton-család és a Váli-völgy ínycsiklandozó kínálatai: kalandra fel!

29 júl. 2014 Vaskor István

Váli-völgy, Vál, Válvölgye Étterem és Pizzéria, Marton József: ma már szorosan „összetartozó” nevek, sok turista és a gasztronómia szerelmesei számára.

valvolgy1A Váli-völgy a Dunántúlon, Budapesttől mintegy 45 km-re terül el – az M 7-es autópálya Váli-völgyi leágazójától gyorsan megközelíthető –, és a csendet, nyugalmat kedvelők közkedvelt helye. A Válvölgye Étterem és Pizzéria a Váli-völgy és a környék legismertebb étterme Felcsút és Baracska között: Válban található, mely többek között Vajda János költő és Kokas Ignác festőművész szülőfaluja.

A felcsúti származású Marton Józsefnek és családjának vállalkozása a vendéglátóhely, ahol a férj, a feleség – Julianna asszony – és a fiúgyermek, Henrik vezetésével kitűnő konyha, lelkes és fiatal csapat és igazi családias vendéglátás várja a betérőket.

valvolgy3- Hogyan vezetett e szép településre a családi vállalkozás útja? – kérdezem Marton Józsefet, aki tulajdonosként a konyhaséfi „titulust is birtokolja” – nem véletlenül.

- Jómagam a mai Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakközépiskola jogelődjében, az Ecseri úti Vendéglátó Szakközép és Szakmunkás Iskolában sajátítottam el a szakma alapjait – emlékezik a szakember. – Gundel Károly szellemisége, hagyatéka akkor is az oktatás alapja volt, így igazán minőségi képzésben részesültünk. A szakmai képesítés megszerzése után, 1974-től szakácsként dolgoztam, és sok ismert fővárosi vendéglátó egységben megfordultam.

- Készültem „Önből”, ezért nem lepnek meg szavai. Tudom, hogy már fiatalon hírnevet szerzett  a fővárosban, több népszerű helyen dolgozott, ezért sem volt véletlen, hogy felkérték: vállalja el a Válvölgye vezetését.

- Tudni kell, hogy a Válvölgyéhez hasonló, mediterrán hangulatú egységet egy nagyvállalkozó többet is létrehozott az országban. Ő kért fel, hogy a váli „objektum” vezetését vállaljam el. Akkor Bicskén, a környék legjobb fogadójának séfje voltam. Nagy kihívásnak tűnt, ám feleségemmel együtt –régi álmom volt egy saját étterem üzemeltetése – úgy döntöttünk, hogy belevágunk. 2010-ben nyitottunk, göröngyös úton jutottunk el napjainkig, de ma már örömmel mondhatom, hogy a Válvölgye Étterem és Pizzéria sokak kedvelt helye.

valvolgy5- Fogalmazhatunk úgy is, hogy Martonék családias vendéglátását ma már egyre több visszatérő vendég szereti, ám ahogy mondta, volt mit a tejbe aprítani.
- Sokat dolgoztunk és fejlesztettünk az elmúlt években. Az étterem mögötti hátsó udvaron egy 500 fő befogadására alkalmas rendezvénysátor felállítására alkalmas helyet építettünk, s kialakítottunk egy szabadtéri színpadot is, mely igazi közösségi tér lett Válon. A színpad neves-ismert művészeknek és nagy rendezvényeknek ad helyet. Grillteraszunk a „nyár slágere” a sok-sok roston sülttel, salátabárral, Carte Door fagylaltkehely-különlegességekkel, a környék legfinomabb koktéljaival és más ínyencségekkel. De nálunk készülnek a környék legízletesebb olasz jellegű pizzái, melyeket itt szolgálunk fel vagy szállítjuk házhoz megrendelésre, s ezeket az étterem fatüzelésű látványkemencéjében sütjük. Konferenciák, céges-, családi rendezvények, esküvők (party jelleggel) teljes körű lebonyolítását is vállaljuk a nagytermünkben 130 főig, a terasszal kibővítve 200 főig. Legnagyobb büszkeség számomra az, hogy az évek során sikerült „kinevelnem” egy olyan fiatal csapatot, akik ma itt dolgoznak, és kiváló munkát végeznek a maguk területén, a konyhától az étteremi munkáig bezárólag egyaránt. Mivel gyakorlati képzőhely vagyunk, minden évben kerülnek ki tőlünk nagyon tehetséges gyerekek, akik már pályafutásuk kezdetén bizonyítanak a vendéglátásban – kerüljenek bárhová.

valvolgy2- Önök nem csupán kiváló vendéglátósok, hanem hasonlóan elkötelezett közösségépítők. Nem titok, hogy Válon a Marton-család kezdeményezésére több népszerű program is elindult.
- Vál egy kicsinyke település, a maga háromezres lélekszámával. Öröm számunkra, hogy ez a kis közösség több civil szervezetet „kitermelt”, köztük hagyományőrző csoportokat is. Úgy gondoltuk, hogy jelenlétünkkel erősítjük a helyiek összetartozását, így egy kicsit hozzájárulunk a település idegenforgalmának növeléséhez. Ennek érdekében ötleteltünk és tettünk is. Megalakítottuk a Válvölgye Gasztronómiai, Kulturális és Turisztikai Egyesületet, és igyekeztünk, igyekszünk közönségcsalogató programokat szervezni. Nagy sikere van az egészséges táplálkozással kapcsolatos rendezvényeinknek, a hagyományteremtő szándékkal indított katonanóta-fesztiválnak, a Válvölgye Étterem Vándorkupa amatőr focitornának, a VÁLi-völgyi KarneVÁL-nak is, miként a Váli-Völgyi Vigasságok értékmegőrző, hagyományteremtő programnak. Erre ebben az évben szeptember 5-6-án kerül sor. Ilyenkor sosem felejtem el elmondani: nálunk minden, a munkáltatók által kibocsájtott kedvezménykártyás fizetésre is lehetőség nyílik, és tíz főt befogadó, négynapraforgós vendégházunkban szállást is foglalhatnak a megfáradt vándorok.

- Kicsit eltávolodtunk a konyhától. Befejezésül mit ajánlana a gasztronómiai különlegességek kedvelőinek?

valvolgy4- Náluk sok olyan ételt kóstolhatnak, amit máshol nem, mert kizárólag mi készítjük egyedi eljárásokkal. Az étterem étlapján szereplő legkedveltebb ételek közül ilyenek a „Besenyei Péter kedvence hagymás burgonyakásával” – melynek névadója közeli ismerősünk és jó barátunk, a többszörös műrepülő világbajnok –; a „Marton-féle tárkonyos vadraguleves  burgonyagombóccal” vagy a „Csirkemellfilé bodzás-fehérboros gyümölcsmártásban”. Látogassanak el hozzánk, pihenjenek meg, kóstoljanak: nem fognak csalódni bennünk.

További információk: www.valvolgyeetterem.com

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek