A gyógyító domb ereje és felejthetetlen programok lehetősége a Kiskunsági Betyár Kúriában

14 ápr. 2014 Vaskor István

A Kiskunsági Betyár Kúria álomszép környezetében megelevenedik a betyárvilág szelleme, megtisztulást és nyugalmat talál a lélek, üdítő lesz a pihenés.

betyar2Az alföldi rónaságban, a Kiskunsági Nemzeti Park háborítatlan természeti környezetében, az egykori betyárvilág „igézetében magasodik” a Kiskunsági Betyár Kúria, mely távol a hétköznapok zsúfolt és hangos világától – de a fővárostól például mindössze alig egy órányi autózásra – élmények sokaságát kínálja vendégeinek.

A ma négy napraforgós Nemzeti Tanúsító Védjeggyel minősített vendégfogadót, azaz a kúria épületét – a „kastélyt”, ahogy a helyiek nevezik – Öttömösi Geréby Pál építtette az  1800-as évek elején, és az 1956-ig volt a Geréby család birtokában. A klasszicista stílusú épület 2010-ben lett ökoturisztikai látogatóközpont, amikor a teljes felújítás után visszanyerte eredeti szépségét.

A monda szerint évszázadokkal ezelőtt több ízben megfordult errefelé a két híres betyár, Rózsa Sándor és Bogár (Szabó) Imre, hiszen messze földön nem lehetett olyan tökéletes búvóhelyet találni, mint az alföldi pusztákon. A hatalmas nádasok, az úgynevezett turjánok - mint amilyen a Betyár Kúria közelében lévő kunadacsi turjános is - veszélyesek voltak azok számára, akik nem ismerték bennük a járást. Ma csupán a betyárok szelleme járhatja be a tájat, a kunadacsi Kiskunsági Betyár Kúria viszont talán éppen a régi kor mozgalmas életének jegyében kínál pihenést vendégeinek.

betyar5Az impozáns épület baráti társaságok, családok remek találkozóhelye, egyben tökéletes környezet munkahelyi tréningeknek, üzleti megbeszéléseknek, születésnapi partiknak, házassági évfordulóknak, érettségi találkozóknak, legény- vagy leánybúcsúknak, különösen akkor, amikor a program résztvevői számára a zavartalan együttlét a legfontosabb. A földszinti belső tér akár 120 fős rendezvényeknek is helyet biztosít. A csoportok a programok után megpihenhetnek, a szabadtéri bográcsolóhelyen vagy a kúria konyhájában elkészíthetik kedvenc ételüket, illetve rendelhetnek is a közeli Kisbojtár Panzióból. Az épület emeleti részében kilenc darab 2-3 ágyas, összesen 20 fő fogadására alkalmas, szépen berendezett szoba található, mely egész éven keresztül várja a látogatókat.

S ha már a gasztronómiát említettük, a kúria sajátos hangulatú borospincéje is a csalogató kínálathoz tartozik, ahol a homályos fény melegében a poharakba kerülnek az Alföld zamatos borai. Ha pedig a látogató éppen mulatni szeretne, akkor cigányzene szól a háttérben. A borhoz dukálnak a mennyei finomságok, s ezekből sincs hiány: házias sajtok, kolbászok, húsok, saláták fokozzák az ízharmóniát, és igény szerint hamisítatlan kiskunsági ételeket szolgálnak fel a vendégeknek.

betyar6Fokozva ezt a jó hangulatot, a kúria ideális helyszín akár esküvők lebonyolítására, s ezt számos alkalommal – az egybekeltek és a násznép legnagyobb örömére – bizonyították. Mert mi is kell egy igazi lagzihoz, egy jó mulatsághoz? Finom falatok, jó bor, pörgős cigányzene: mindez a természet lágy ölén, jókedvvel, a vendéglátók kedvességével fűszerezve, mint a Kiskunsági Betyár Kúriában.

Az ökoturisztikai látogatóközpontként is funkcionáló épületben rendszeresek az időszaki kiállítások. A Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei is gyakran tartanak itt előadásokat a nemzeti park jellegzetes növényeiről és állatvilágáról, és idegenvezetőként működnek közre a Peszér-Adacs-i tanösvényt megismerő túrán. A kúria iskolás csoportoknak kérésre környezettudatos ökológiai oktatást szervez, s ne feledjük, hogy az épület a környéken túrázóknak és a lovas programok kedvelőinek is kiváló pihenőhely a vendégfogadó.

betyar4A Kiskunsági Nemzeti Park fő értéke a természet háborítatlan erőinek megtartása. Amerre a szem ellát, ezt a csodát látja, s ezt tapasztalja a Kiskunsági Betyár Kúria környezetében is. A volt Geréby Kastély környékéről sokféle történet kering a kunadacsi emberek körében. A hely különleges kisugárzását már a régi időkben is megtapasztalták, ezért dombot építettek ide, és szakrális helyként használták.

Az egyik kimagasló ponton van a kúria épülete, egy másikon a régi temető, és egy harmadikon a gyógyító domb, mely az immunrendszer erősítése által minden ott tartózkodónál felerősíti saját gyógyító ereje működését. A kúria környezete ideális hely jóga, természetgyógyász vagy életmód táborok, egyéb rendezvények szervezésére.

Ezen a mágneses dombon napjainkban az ezotéria kedvelői és minden feltöltődésre vágyó ember megtalálja számítását, mert a hely maga segíti a lélek nyugalmát. Az épület és környéke ezért is rendkívül alkalmas az átszellemült pihenésre, ahol a test és lélek is tud gyógyulni. Ehhez helyben hozzájárulnak különböző alternatív gyógymódokkal is, akár néhány órára, akár több napra érkezik hozzájuk a vendég.

betyar1Ha szeretne felüdülni úgy, hogy nem kerül pénzébe, levegye válláról a terheket, és feltöltődjön pozitív energiával, akkor látogasson el a kunadacsi gyógyító dombra! A domb a meghitt beszélgetéseknek is kiváló helyszíne, ahol piknikezési lehetőségre is van mód.

Ha pedig már itt jár, lélekben megerősödve, érdemes megízlelni a háziak vendégszeretetét, bekapcsolódni egy zamatos borkóstolóba, és akár néhány éjszakát is eltölteni a Kiskunsági Betyár Kúria lélekemelő környezetében.

További részletes információk a betyar-kuria.hu weboldalon érhetők el.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek