Egyre többen kíváncsiak Tibetre

10 ápr. 2014 Trebitsch Péter

Több mint 486 ezer turista fordult meg Tibetben az idei év első három hónapjában. A világ tetejének is nevezett terület egyre kedveltebb utazási cél.

atibet1Az első negyedév statisztikái szerint a Tibetbe utazók száma 11 százalékot meghaladóan nőtt 2013 ugyanazon időszakához viszonyítva. A bel- és külföldi utazók e három hónapban 503 millió jüant (18,1 milliárd forint) költöttek, ami 12,53 százalékkal volt több éves viszonylatban.

Az ígéretesnek tartott évkezdetet a szakemberek a tibeti turistacsalogató látványosságok, programok számának növekedésével és a téli turizmust népszerűsítő csomagok bevezetésével, a kedvezményekkel indokolták.

A Tibetbe utazók a különleges földrajzi környezet, az átlagosan 4000 méter tengerszint feletti magasság, illetve az éghajlat miatt a leggyakrabban az április és október közötti időszakot választják. A csúcsforgalom ezen belül is nagyjából május és szeptember közé, illetve az ünnepekre esik. Tavaly október elején a nemzeti ünnephez kapcsolódó munkaszüneti héten, napi átlagban 90 ezer ember fordult meg Tibetben.

A helyi idegenforgalmi hivatal most jelezte, az idő jobbra fordulásával még több, a természeti szépségekre kíváncsi érdeklődőre számítanak a tavaknál, az erdőségekben, a továbbra is hó borította hegységek közötti völgyekben.

A Hszinhua hírügynökség a múlt héten jelentette, hogy a Tibet Airlines légitársaság új járatot indított az északnyugat-kínai Csinghaj tartomány Gelmud városa és a tibeti főváros, Lhásza között. Tibet 2013-ban 13 új légi járatot indított, amivel 48-ra növelte a számukat és 29-re a városok számát, amelyekkel összekötik Tibetet. Tavaly 2 millió 276 ezren érkeztek Tibetbe repülővel, 24,4 százalékkal többen, mint egy évvel korábban.

atibet3A térséget 2013-ban rekordszámban, összesen 12,91 milliónyian keresték fel, ami 22 százalékos bővülésnek felelt meg éves bázison. A turisták 98 százaléka érkezett Kínából, a külföldiek száma 223 ezer volt. Még ha az utóbbiak aránya elenyésző is, 15 százalékkal voltak többen, mint egy évvel korábban.

A turisztikai bevételek tavaly 31 százalékkal nőttek, elérték a 16,5 milliárd jüant (593 milliárd forint). A szakemberek előrejelzése szerint Tibetet 2015-re 15 millió látogató fogja felkeresni. A külföldi utazóknak továbbra is előzetes engedélyhez kötik a térségbe utazást. Ennek beszerzését az utazási irodák vállalják – írta az MTI.

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek