Nyugalmat, békességet és harmóniát árasztó mesevilág a Seholszigeten

04 ápr. 2014 Vaskor István

Vajon mit kínálhat a kikapcsolódni vágyóknak egy Seholsziget? Nos a nőtincsi Seholsziget neve mögött az élmények sokasága és gazdagsága húzódik meg. 

seszi1Markó Judit és férje, Lek János 2000-ben mert nagyot álmodni!Miközben a budapesti Camponában a Pán Péter névre keresztelt közkedvelt játszóházukban dolgoztak, gyakran szakítottak időt álmuk helyének felkutatására. A házaspár a fejlődés lehetőségét abban látta, hogy játszóházukat kivigye a természetbe, ahol lehetőség nyílik a hagyományok tiszteletének, az állatok- és a természet szeretetének, a környezettudatos magatartás kialakításának és az emberi értékek fontosságának közvetítésére. 2002-ben találták meg a csodálatos területet Nőtincsen, ahol két évvel később megnyitották a Seholsziget Élményparkot.

Aki azt gondolná, hogy azért „Seholsziget” az élménypark neve, mert a Nógrád megyei – nem elhanyagolhatóan Budapesttől alig 45 perces autózásra elterülő – falu gyönyörű taván nincs egy árva sziget sem, az rég volt már gyerek, s elfelejtette a klasszikus gyermekirodalom egyik halhatatlan, költői remekét, a felnőni nem akaró Pán Péter történetét. Ez a mese ugyanis azért marad örök klasszikus, mert a minden emberben kitörölhetetlenül megbúvó, élő vágyat testesíti meg: a visszavágyást a gyermekkor csodákkal, kalandokkal teli világába. Nos, ezt kínálják a Seholszigeten, ahol Markó Judit és Lek János álmának megvalósulása révén mesebeli világba jutunk. Olyanba, ahol a nagyváros, a mindennapok nyüzsgése után minden látogató nyugalmat, békességet és a harmóniát talál.

seszi3A Börzsöny, a Cserhát és a Naszály találkozásánál, erdők, mezők, rétek közt és egy horgásztó szomszédságában tizenöt hektár területen kalandozhat a kikapcsolódásra váró turista a Seholsziget  Élményparkban, ahol gyerek és felnőtt, kicsi és nagy biztosan megtalálja a kedvére való időtöltést. Van itt minden, ami gyereknek játék, s ami a felnőttet gyerekké tudja varázsolni.

A Tincsi Lokomotív, azaz az élménypark központjából induló kisvonat a halállományban gazdag tóhoz viszi a vendéget, de lehetőség van a környéket bemutató lovaskocsizásásra is. A vendégek kézműveskedhetnek, íjászkodhatnak, lovagolhatnak, az állatsimogatóban pedig testközelből barátkozhatnak sok állattal, az aranyfácántól a rackán át a lámáig. A park erdei madárösvénye is felejthetetlen élményt kínál egy-egy rövid túra közben.

A Seholsziget vendégei rendkívüli élményekkel gazdagodhatnak akkor is, amikor régi idők – a felnövekvő generációk számára szinte feledésbe merült – népi mesterségeinek – mint például a kovácsmester, fafaragó iparművész valamint más kézművesek – munkáit, bemutatóit és foglalkozásait kísérhetik figyelemmel.

seszi4Programlehetőségeiket, szolgáltatási kínálatukat folyamatosan bővítik, minden korosztály számára tartalmas kikapcsolódást biztosítva, egész évben akár több napos ott tartózkodással. Pedagógusok, közösségvezetők, céges tréning- és rendezvényszervezők, nyári foglalkozás- és táborszervezők figyelmébe és családi programként is jó szívvel ajánlható a Seholsziget Élménypark.

A park többféle komfortú szálláslehetőséget kínál vendégei számára a 4 napraforgós Postakocsi Vendégházban, a Csillagfény sátortáborban, a finn farönk hálószobában, az indián sátrakban, ahol összesen 120 fő elhelyezésére nyílik lehetőség, de lakókocsival és saját sátorral érkezőknek is van helyük e mesés környezetben.

Megszámlálhatatlan programot szerveztek az elmúlt tíz évben az élményparkban. A nyári iskolai szünetben nagyon népszerűek a kézműves, íjász-, indián-, természet-, főző-, tánc-, napközis- és szakmai lovas táborok, melyekből idén sem lesz hiány. Ám egyes jeles napokhoz 2014-ben is külön programokat szerveznek, így egyebek között a majális, a gyermeknap, az anyák napja, pünkösd, az aratás, az új kenyér ünnepe, Szent Márton és a Mikulás külön-külön élményekben gazdag rendezvényekkel csábítja a látogatókat.

seszi5A természet lágy ölén a gasztronómiáról sem feledkeztek meg a vendégvárók. Sok hagyományőrző ínyencséget kínálnak a kemencében sült lepénytől a bográcsban főtt ételekig bezárólag, de azt sem veszik rossz néven, ha valaki az étkezőasztaloknál a hátizsákban otthonról hozott ételt fogyasztja el. A konyha mellett mára több búbos kemence, a Kemencés Sziget, grillező, bográcsozó, főző-, sütőhely és a Kupola Büfé Semiramis Kávézója várja a látogatókat.

A házaspár és a velük együtt dolgozó lelkes csapat a nőtincsi Seholsziget Élményparkban egy évtizede sok ezer látogatójuknak adta meg azt a szép ajándékot, hogy a parkban és táboraikban boldogok legyenek és felejthetetlen élményekkel gazdagodjanak!

További részletes információk a seszi.hu weboldalon találhatók.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek