Országszerte kinyílnak a népi kézműves alkotóházak kapui

27 márc. 2014 Administrator

Országszerte 44 helyszínen 55 kézműves mutatja be mesterségét a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák I. Országos Hétvégéjén április 4-6 között.

aprotamas1Ez az esemény a magyar népművészet fontos megmutatkozása lesz, azé a népművészeté, amely "nemzeti anyanyelvünk" és egyre inkább visszakapja megérdemelt rangját – hangzott el az eseményt bemutató sajtótájékoztatón.

A háromnapos program során az országban működő népi kézműves alkotóházak, nyitott műhelyek és műhelygalériák mutatják be az érdeklődőknek a tradicionális népi kézművesség helyeit, az ott dolgozó mestereket és tudásukat.

Ez a rendezvény elsősorban a népi kézművesség aktív, közösségi részére fókuszál. Ezeken a helyeken a népi kézműves mesterek bemutathatják és továbbadhatják tudásukat, így a műhelyek a közösségi újratanulás színterei is lehetnek, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a népművészet élő maradjon.

A Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete az Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz kapcsolódva szervezi meg az eseményt a Népművészeti Egyesületek Szövetségével közösen.

A kezdeményezéssel egyrészt a kézműves mesterek tudására és munkájára kívánják felhívni a figyelmet, másrészt pedig szeretnék, ha a népművészek bemutathatnák műhelyeiket, amelyek nem csak a tradicionális népi kézművesség továbbörökítő helyei, hanem a társadalomban is fontos közösségépítő szerepet képviselnek.

borbaseniko1A tájékoztatón jelenlévő, népművészeket tömörítő szervezetek képviselői egyhangúlag megfogalmazták, hogy a népművészek nehéz helyzetben vannak, leginkább önmaguk tartják fent műhelygalériáikat, bemutatótermeiket és egyedül a pályázati forrásokhoz is nehezen jutnak hozzá. Ezért is fontos többek között a meseterek és az őket képviselő szervezetek összefogása, a mostani programhoz hasonló események szerevezése, hogy jobban ráirányítsák a figyelmet a terület ápolásának, gondozásának fontosságára.

A rendezvény során gyerekek és felnőttek, családok ismerhetik meg testközelből a keramikusok, bőrművesek, fazekasok, kékfestők, vászonszövők, fafaragók, kovácsok, mézeskalács készítők és egyéb kézművesek munkáját.
A résztvevőkről és helyszínekről a program honlapján (www.ahazak.hu) lehet részletesen tájékozódni – írta az MTI.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek