Népszerűsítik a honi italkultúra változásait a miskolci Kis-Avason

19 márc. 2014 H. I.

Avasi Cellarium néven nyílt többfunkciós épület Miskolcon, a Kis-Avason. A ház egyszerre szeretne gasztronómiai és kulturális értékeket is közvetíteni.

miskolc1Az Avasi Cellarium egy 17. századi műemléki borház alapjainak megtartásával és a 21. századi technikák felhasználásával kialakított többfunkciós épület. Az itt megvalósuló projekt célja többek között, hogy példát mutasson a miskolci Avason található pincék megújulásához.
A Cellarium arra vállalkozik, hogy a magyar italkultúrában az elmúlt évtizedekben bekövetkezett fejlődést népszerűsítése. A középtávú tervekben szerepel, hogy a témához kapcsolódó alapgyűjteményeinek kibővítése után akkreditált múzeumi minősítést szerezzen. A ház profiljának folyamatos kialakításán számtalan szakma képviselője dolgozik az okleveles borbírálótól kezdve a múzeumi szakemberig.

A kiállításokhoz kapcsolódóan több film is készült neves borászok, pálinkafőző mesterek és kádárok közreműködésével. Az interaktív tárlatlátogatást különleges látványelemek is színesítik: 3D-s fényképezés, interaktív padló és véralkohol kalkulátor.

Az épületben jelenleg állandó bortörténeti és pálinkatörténeti kiállítás látható. Az avasi borkultúrát és a bor készítés hagyományait a pincében kialakított kiállítás mutatja be régi és új tárgyak segítségével. A tematika része a fröccs népszerűsítése is. A pálinka készítés múltját és jelenét bemutató kiállítás pedig e nemes italnak a megismerését segíti.

miskolc2A városban jelen van a borral kapcsolatos kultúra, rendezvény – Borangolás –, megjelent a pálinkával kapcsolatos is – Pálinka Mustra –, ez az épület pedig mindkettőt magában foglalja. A helyiek reményei szerint ehhez a sejthez egyre több kapcsolódik majd és szövetté összeállva azt az avasi pincekultúrát fogja erősíteni, ami egyik húzóágazata lehet a miskolci turizmusnak.

Régi elkötelezettsége van az avasi bor és pálinka kultúra irányába Kiss Attilának, a Cellarium Kft. ügyvezetőjének, akik három évig dolgoztak azért, hogy létrehozzák ezt az építményt.

A cellariumban két szint van a föld alatt és három felfelé. A két álladó kiállítás mellett jelenleg a legfelső emeleten egy dugóhúzó kiállítás is megtekinthető, amely Némedi Varga Zoltán, a KultMIX – Miskolci Kulturális Klaszter elnökének saját gyűjteménye.

Fotó: Végh Csaba

Forrás: minap.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek