4+1 ok, amiért muszáj szőlőt enni minden nap!

04 szept. 2015 MME

 Használd ki az őszi időszakot, és fogyaszd mindennap, hiszen nem csak finom, hanem védi, ellenállóbbá teszi és méregteleníti is a szervezetet!

A szőlő az egyik legértékesebb gyümölcs: létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Élelmi rostjai, a cellulóz és a pektin jó hatással vannak a bélműködésre, magas víztartalma pedig segíti a folyadékpótlást.
Vitaminkoktél
Az aranyló fürtökben ott rejlik a nyár minden ereje. Az immunrendszer számára oly fontos A-, C- és E-vitaminok mellett B1-, B2-, B3- és B6-vitamin is található benne. A B-vitamin-csoport tagjai erősítik az idegrendszert, és elűzik a fáradtságot, azaz igazi stresszgyilkosok, és ellenállóbbá is teszik szervezetet.
Védelem a szívnek
A szőlő héjában és magjában található vegyületek erős antioxidáns hatással bírnak. Szerepet játszanak a rosszindulatú daganatok kialakulásának megelőzésében, és védik az érrendszert a káros lerakódásoktól és így a beszűküléstől.
Tarts szőlőnapot!
A szőlőhéj és -mag serkenti az emésztést, tisztítja a beleket, segíti az anyagcsere bomlástermékeinek kiürülését. Rengeteg kálium is van a szőlőben, ez egyensúlyban tartja a szervezet vízháztartását. A gazdag ásványi- és növényianyag-koktél természetes módon méregtelenít, sőt, még a zsírokat is képes megkötni.
Ezen tulajdonságai miatt elsőrangú támogatója lehet a fogyókúrának. A táplálkozási szakértők szerint az őszi szőlőszezonban hetente egy alkalommal érdemes szőlőnapot tartani! Egész napra elosztva fogyassz el maximum 2 kg szőlőt, mellé pedig igyál meg 3 liter vizet vagy teát.
Borban az egészség
Mértékkel, de rendszeresen: tanulmányok igazolják, hogy a rendszeres borfogyasztók – nőknél ez napi 1, míg férfiaknál 2 dl jó minőségű vörösbort jelent – koleszterinértékei általában jobbak, mint azoké, akik nem kedvelik a nemes nedűt.
+ 1 tipp
A szőlőmagból préselt olajat hidegen nyerik ki, így megmarad tápanyagtartalma. Kellemes illatú, színe sárgás, íze az olívaolajéra emlékeztet. Leginkább saláták és páclevek ízesítésére használják.

Forrás: Mindmegette

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek