Ahol fűszernövénykert lesz a tető - Épül a földház Bogláron

09 júl. 2015 Administrator

Él Szombathelyen egy „csodabogár” építész, aki a fa és a természetes anyagok megszállottja. Most éppen Balatonbogláron épít házat fából és földből.

Boglárig például fából faragott, napelemes faautójával szeretne legurulni - 40 km/órás átlagsebességgel. A jövőre elkészülő 50 négyzetméteres házat műteremnek, bemutatóteremnek és lakóháznak használja majd.

 fahazA szombathelyi építész már most, az építkezés alatt sem zárkózik el a kíváncsi tekintetek elől. Nehezen is tudna, mert a furcsa ház előtt mindenki megáll egy kicsit bámészkodni Bogláron. Másfél éve épül és Gábor tervei szerint jövőre el is készül a saját kezűleg épített földház, amelyet egyszerre használ majd lakóházként, műteremként és faszobrait bemutató galériaként. Tervei szerint az udvarban faragja majd faszobrait, fa berendezési tárgyait, és házának kapuja sokszor nyitva lesz az érdeklődők előtt.

 faház1

A tévéműsorokba először saját tervezésű faautóival került be az építész, jelenleg a harmadik járgányát koptatja. Ez már nem a Flinstones-család lábmeghajtású modellje, hanem napelemmel működik. Napsütésben egy töltéssel akár három-négy órát is tud vele egyhuzamban menni. Igaz, Szombathelyről 40 km/órás átlagsebességgel még így is beletelik egy napba lejutni a Balatonra, de Gábor nem bánja: szerinte amúgy is túl gyorsan és türelmetlenül éljük sokszor a mindennapjainkat. Az első pillantásra kissé hóbortosnak tűnő építész még a közúti felügyelőséggel is hosszasan levelezett, hogy közutakon is gurulhasson fából faragott járgányaival.

faház2

De nemcsak autói, hanem szombathelyi házának majdnem minden berendezése is fából készült.  WC-papír-tartó fából, fazuhanyzó és ágakból összerakott szék - mind saját kezűleg kifaragva.

faház3

A boglári földház építésének pont olyan megszállottja, mint fatárgyainak. Saját magát amolyan „energiamakiként” jellemezte nekünk, akinek  fontos, hogy az adott tájon fellelhető anyagokból, természetes energiaforrásokkal ellátott otthonban lakjon.

faház4

A falakat réteges szerkezetből  húzta fel, viszont az egész házat 20-50 cm-es földréteggel fedte le, így a teteje egyben fűszernövénykertként és virágágyáskéntis funkcionálhat. A földház egyébként egész évben használható lesz. A fűtéshez a földrétegen át egy csövön vezeti be a levegőt, amely így előmelegszik, mire a kandallóhoz ér. Az esővíz összegyűjtésére is gondolt, ez a WC öblítésénél hasznosul. A ház használati tárgyaiban itt is a fa dominál majd.

faház5

A barlang- és földházak régi hóbortjának számítanak, már szakdolgozatát is ebből írta a 90-es évek elején. Akkoriban még egészen Svájcig kellett elmennie konzulensért. Peter Vetsch svájci építész segítségével tudta elkészíteni  diplomamunkáját. Ez a lakhatási forma azóta sem lett sokkal felkapottabb itthon, évente egy-két megrendelése érkezik Gábornak ilyen típusú ház tervezésére. „Pedig semmivel nem drágább, mint egy normál ház építése, és mivel a föld kiváló hőszigetelő (nyáron hűt, télen fűt), hosszú távon anyagilag megtérülőbb egy ilyen típusú házban lakni. És pont ugyanolyan komfortos is, egyáltalán nem úgy kell elképzelni az életet benne, mintha ősember lennél"– állítja az építész.

faház6

Igaz, azt azért ő is elismerte, hogy nagyon gondosan kell egy ilyen típusú házat megtervezni és kivitelezni ahhoz, hogy jól funkcionáljon. Hátránya még, hogy később nem bővíthető, mert a hozzáépítéssel megbomlana a ház statikai szerkezete. Szombathelyen egyébként az építész is egy normál, téglaépítésű családi házban lakik, de szerinte a boglári faszobor-galéria is nagyon komfortos lesz. Az idei nyár még az építkezéssel telik, de Gábor tervei szerint jövőre már virágzó növényekkel a tetején fog állni  a földdel borított épület.

Forrás: welovebalaton 

Fotó: Gábor Takács

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek