Ágyúszó és lovagi párviadal a felújított hollókői várban

07 máj. 2015 Administrator

Csütörtökön átadták a felújított középkori várat Hollókőn. Hollókő Nógrád megye leglátogatottabb turisztikai célpontja, évente 100 ezernél is többen keresik fel a világörökségi falut.

hollvar1komkaA majdnem egy évig tartó munka eredményeként látogathatóvá vált a 700 éves vár Öregtornya, a felső várban visszaállították a 13. századi konyhát, ebédlőt és várúri lakrészt, az alsó várban pedig a 16. században épült gazdasági épületeket állították helyre.

Zászlóforgatókkal, vitézekkel, korabeli muzsikával varázsoltak középkori hangulatot az ünnepségre

Szabó Csaba polgármester többek között elmondta: a hollókői várra egy időben azt mondták, hogy az csak "kőkilátó, nincs semmi lefedve, a panoráma szebb, mint maga a vár, ezen változtattunk".

Berecz Mátyás, az egri Dobó István Vármúzeum igazgatója a május 7-i átadáson azt hangsúlyozta, hogy van létjogosultsága a korhűségnek, az eredeti hangulat visszaállításának. Nem lehet elvárni a látogatóktól, hogy térdig érő romból, rozsdás vasdarabból kitalálják, mi volt előtte, ráadásul a romos állapot konzerválása nagyon drága, sokkal olcsóbb és célravezetőbb helyreállítani, és attrakciókkal megtölteni a műemlékeket - tette hozzá. Az egri szakember további 700 évet kívánt a hollókői várnak.

hollvar2komka

A vár kulcsainak átadásánál megszólaltak a dobok a várudvaron, majd - a vár 1996-os megnyitása óta először - eldördült az ágyú. Az ünnepségen a Szent László Vitézei Egyesület tagjai lovagi párviadalt mutattak be a palotarészben, a Pavane Történelmi Táncegyüttes középkori és udvari táncokat adott elő, a palotazenét pedig a Bourdon Együttes szolgáltatta.

Hollókőn októberig tart az a közel kétmilliárd forintos, a népi hagyományokra épülő turisztikai fejlesztés, amelynek keretében megújult a vár is.

Multimédiás eszközök segítségével látható a hollókői vár építéstörténete

Ezt hétvégén már a látogatók is megnézhetik, mert miután a munkák miatt tavaly nyáron bezárták a várat, az átadás és újranyitás alkalmából 9-én és 10-én ingyenes nyílt várnapokat szervez Hollókő önkormányzata.

MTI-fotó: Komka Péter

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek