Lesothóban is boldogabbak az emberek, mint hazánkban

24 ápr. 2015 Administrator

Harmadik alkalommal tette közzé az ENSZ az úgynevezett boldogsági ranglistát: eszerint a Föld vizsgált 158 országa közül Svájc került az élre. 

boldogság

Az alpesi ország mögött az első tizes csoportba Izland, Dánia, Norvégia, Kanada, Finnország, Hollandia, Svédország, Új-Zéland és Ausztrália tartozik – míg Magyarország a 104. helyen szerénykedik.

A boldogság-rangsor abban különbözik a megszokott, gazdasági adatokat alapul vevő vizsgálatokról, hogy jobban támaszkodik az egyes államok társadalmi sajátosságaira. Olyan szempontokat vizsgálnak a felmérés készítői, mint a szociális támogatások mértéke, a korrupció szintje, a várható élettartam vagy az egészséges életmód faktorai.

A lista alsó fertályán jórészt afrikai országok találhatók: Togo az utolsó, előtte Burundi, Szíria, Benin és Ruanda sorakozik, de például Lesotho és Mozambik is megelőz minket.

 Vizsgálták azt is, mennyit változott az adott országok boldogságérzete 2005-2007 és 2012-2014 között. Itt a nagyobbat zuhant országok között vagyunk, a 97. helyen áll Magyarország. A felmérés érdekessége egyébként az, hogy a boldogság-sorrend – még ha erős összefüggésben áll is a gazdagsági listával – nem kizárólag a pénzügyi tehetősséggel függ össze. A 15. helyre került Egyesült Államok például anyagi értelemben messze lehagyja a latin-amerikai országokat, a boldogság-listán déli szomszédja, Mexikó egy, Costa Rica pedig három hellyel előzi meg - írja a Népszava.

Itt tekinthető meg a teljes lista, lejjebb görgetve.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek