Két hétig takarítottak egy 16. századi asztalterítőt

08 ápr. 2015 Administrator

Csaknem két héten át tisztították egy 16. századi asztalterítőt a bécsi Szépművészeti Múzeum restaurátorai.

asztalteritoA 17 méteres textília tisztításához olyan különleges mosószert kellett használniuk, amely sem adalékanyagot, sem illatanyagot, sem fehérítőszert nem tartalmaz - mondta Hilde Neugebauer, a múzeum restaurátora. A csaknem ötszáz éves abrosz szárítását is különleges úton oldották meg.

A lenből készült terítőt és a hozzá tartozó 34 szalvétát V. Károly német-római császár megrendelésére készítette 1527-ben egy flamand mester. Hímzés nincsen rajta, a címereket és formákat az anyag mintázata adja.

Az abrosz három méter széles, ami a restaurátor szerint azért is különleges, mivel akkoriban a szövőszékek jóval vékonyabb textíliát tudtak előállítani. A lendamaszt terítőt feltehetően csak néhányszor használták, egyszer 1531-ben, majd még párszor 1546-ban. A szakértők szerint ennek is köszönhető, hogy ilyen jó minőségben fennmaradt.

A terítőhöz tartozó szalvétát jelenleg az innsbrucki Ambras-kastélyban lehet megtekinteni május végéig. Az időszaki tárlat 15-16. századi uralkodók étkezési kultúráját mutatja be - írta az MTI.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek