Taroltak a magyar sörök Írországban

05 márc. 2015 Administrator

Egy arany, egy ezüst és hat bronzéremmel tértek haza kézműves sörfőzőink Írország egyik legnagyobb és legrangosabb sörversenyéről.

asor2A hétvégén Dublinban megrendezésre került Alltech Craft Brews & Food Fair sörversenyen és fesztiválon idén először kóstolhattak magyar söröket az érdeklődők. Magyarországot egy 18 sörcsappal felszerelt standon képviselték a sörmanufaktúrák. Az ír és más nemzetiségű látogatók megdöbbenve kóstolták végig a szortimentet.

Megannyi íz és szín nyújtott élvezetet számukra

Olyan különlegességek közül válogathattak, mint a füstös fekete lager, rozsos füstös India Pale Ale, frissítő komlós világos American Pale Ale, erősen komlózott búza sör, belga típusú savanyú sör és még sorolhatnánk.

A finom magyar sörök elképesztő sikert arattak a versenyen: hazánk fiai összesen nyolc éremmel tértek haza. Szám szerint egy arany, egy ezüst és hat bronzérem született. Hasonló eredményeket más nemzetek több évtizedes, ha nem évszázados tapasztalattal a hátuk mögött érnek el. Nálunk viszont mindössze nagyjából öt éve indult a speciális sörök iránti érdeklődés, ami egy 2012-ben hatályba lépő jogszabállyal teljesedett ki. Ez tette lehetővé ezer liter sör házi elkészítését saját használatra, óriási mérföldkőként jelezve az utat előre a kézműves sörforradalomként emlegetett jelenségnek, ami az elmúlt pár évben karcolta bele magát a magyar gasztronómia történelemkönyvébe.

asor1Írországban a Hopfanatic Sörfőzde és a Legenda Sörfőzde standjai voltak jelen, a főzdéikben készült Gerilla (vándor sörfőző- saját főzdével nem rendelkező) alakulatokkal, mint a Csupor, Hara’Punk és a Zodiak. A rendezvényen való megjelenéshez a Gastrofestival Europe csapata nyújtott segítséget, ezáltal is készülve a nyári Budapesten megrendezésre kerülő Nemzetközi Kézműves Sörfesztiválra. Az esemény után rögtön jelentkezett is Dublin legnagyobb választékával rendelkező L. Mulligan Grocery nevű pub, ahol már kaphatóak a rendezvényen részt vett sörök.

A nyertes söreink a következők:

Csupor Sör, (Legenda Sörfőzdében főzött) Bunny Hop - aranyérem, Zip’s Sörfőzde, Pineapple Saison Noir - ezüstérem, Zip’s Sörfőzde, Black IPA - bronzérem, Csupor Sör, (Legenda Sörfőzdében főzött) Tántorgó ParIPA - bronzérem, Legenda Sörfőzde, Horse Juice - bronzérem, Reketye Sörfőzde, Ravasz Hód - bronzérem, Horizont Sörök, (Kaltenecker Sörfőzdében főzött) Japán Búza - bronzérem, Horizont Sörök, (Kaltenecker Sörfőzdében főzött) Flamand Porter - bronzérem.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek