A disznó márpedig okos állat! Videóval bizonyítjuk!

02 márc. 2015 Administrator

Bármennyire is furcsának tűnik, mindjárt az elején leszögezhetjük, hogy a házisertések vitathatatlanul intelligens jószágok.

diszno2Képesek például párban együttműködve addig ügyeskedni óljuk vagy kifutójuk ajtajának kallantyújával, amíg ki nem nyitják. Ha ez sikerül, akkor a mutatványt már bármikor képesek megismételni. A legokosabb disznó még a többiek ólajtaját is kinyithatja, és kiengedheti a társait.

 

Rendkívül tanulékonyak, számtalan dologra beidomíthatók

E feladatok végrehajtásának jó részét ugyan más állatok is képesek elsajátítani, de az egyes állatok képességei korlátozottabbak, mint a disznókéi, azaz egy-egy állat önmagában kevesebb feladat betanulására képes, mint egy sertés. Néhány ilyen feladat a disznók ösztönös viselkedésmódjából következik. Az emberek régóta használnak például idomított sertéseket - különösen Franciaországban -, hogy kiszagolják a föld alatt rejtőző kincset, a szarvasgombát.

 

Okosabbak a kutyáknál?

A sertések és a kutyák egyaránt meglehetősen értelmesek, mondja Brenda Coe, a kutyák viselkedésének jó ismerője és oktatója. Az "intelligenciát" állatok esetében azonban meglehetősen nehéz definiálni. A szakemberek többsége állati intelligencián azt a képességet érti, hogy a vizsgált állat mennyire tudja elsajátítani és végrehajtani azokat a feladatokat, amelyeket az ember tanít neki.

Nem létezik olyan, hogy állati IQ vagy az állati intelligencia valamilyen hasonló standard mércéje, amely lehetővé tenné a közvetlen összehasonlítást. Két disznó vagy két kutya teljesítményét össze tudjuk hasonlítani egymással, de egyik fajt a másikkal nem, mutat rá Coe. Éppen ezért nehéz lenne eldönteni, hogy a disznó vagy a kutya intelligensebb állat.

 

Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a disznók és a kutyák egyaránt jól teljesítenek a különböző feladatokban, motivációjuktól és erejüktől függően. A sertések számára az ennivaló a fő motiváció, a kutyáknál viszont a hűség és a megfelelni akarás az elsődleges ösztönző erő.

Íme a bizonyíték

{youtube width="570" height="428"}twS_COailzk{/youtube}

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek