Megérkezett hazánkba az első gólya!

25 febr. 2015 Fekécs Edit

Megérkezett hazánkba az első gólya: a madarat Szombathelyen sikerült lencsevégre kapni.

golyajoBár télről sem nagyon beszélhettünk az idén, de az elmúlt hetekben már folyamatosan melegedett az idő, az elmúlt napokban pedig már-már a tavasz mutatta magát, hiszen 10 fok környékén mérhettük a nappali csúcshőmérsékleteket.

2015 első gólyáját Szombathelyen, a Petőfi Sándor utcában fotózták le

Tavaly február 18-án fotózták le szintén Szombathelyen az első érkező gólyát. A hazánkban fészkelő gólyák valóságos úttörője, Charlie 2007-ben napra pontosan, és szintén elsőként, február 24-én érkezett meg a Somogy megyei Vörsre.

A Kárpát-medence gólyáinak többsége március végén, április elején érkezik vissza fészkelőterületére. A legkorábbi madarak általában március elején térnek vissza, ha viszont az időjárás kedvező, akkor előbb is hazatérnek. Az elmúlt években is ezt tapasztalhattuk. Először a hímek jönnek meg, fészket foglalnak (valószínűleg a régebben használt fészküket) és elkezdik tatarozni. A tojók pár nappal később érkeznek.

 

Az MME munkatársai folyamatos adatgyűjtéssel, és a már rendelkezésre álló archív adatok feldolgozásával olyan adatbázis hoztak létre, amelynek alapján a jövőben választ kaphatunk arra a kérdésre, miként hat bolygónk klímájának melegedése a fehér gólya szokásaira. A kutatásban elsősorban azt vizsgálják, hogyan változik - ha változik egyáltalán - a madarak érkezési, költési ideje.

A fehér gólyák életéről és a mi gólyáinkról részleteket az Északi gólyahír oldalán olvashattok.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek