Struccok kémlelik a röszkei határt

06 jan. 2015 Kiss Gábor Gergő

Öt igen jó kondiban lévő strucc kémleli a magyar–szerb határszakaszt a röszkei tanyavilágban. Gazdájuk szerint jó biznisz a strucc – jövőre már tojni és szaporodni is fognak.

strucc 2A 80 kilós madarak közel két éve kémlelik a tájat a röszkei tanyavilágban, alig néhány száz méterre a magyar–szerb határtól. Gazdájuk, Dukai Tibor jó üzletet lát a madarakban - írja a delmagyar.hu.

– Még senki nem próbált bemenni a karámjukba, mert rúgnak és csípnek rendesen. Igénytelen állatok, hangjuk nincsen, csak a hímek sziszegnek. Az építőiparban dolgozom, ami nem volt túl jövedelmező az elmúlt években. Ismerőseim már korábban is tartottak struccot, igazából én nem értek nagyon hozzájuk, de elhittem nekik, amikor

azt mondták, hogy jó üzlet a tenyésztésük

– mondta a férfi. Az állatok hároméves korukban lesznek ivarérettek, a tojók csak ezután raknak tojást.

– Életemben nem ettem még se strucchúst, se a tojásából rántottát. Ezt mindenképpen ki szeretném próbálni, már a család is várja az első ilyen jellegű ételt. A húsa nagyon egészséges, a borjúval egyenértékű, koleszterinmentes, ami ma igen népszerű az egészséges életmódot folytató emberek között. Kiskunhalason van egy nagy struccfarm, onnan vettem őket darabonként 20 ezer forintért – mondta Dukai Tibor. A struccok egyelőre csak viszik a pénzt,

mindent megesznek, amit gazdájuk eléjük tesz,

de jövőre Dukai Tibor reményei szerint már elkezdenek szaporodni.

– Nemrég vettem egy pávát is, amit még elzárva tartok egy ketrecben, nehogy megszökjön. Ezt a madarat már kifejezetten házőrzőnek vettem, igencsak rikácsol idegenek láttán. Régen volt kutyám is, de nekiment a gyereknek, így elpasszoltam az ebet – mesélte Dukai Tibor.

Forrás

Fotó: Schmidt Andrea

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek