Milyennek látjuk a termelői piacokat?

13 dec. 2014 Administrator

Fontos feladata a piacok üzemeltetőinek, hogy garantáltan helyi termelőket engedjenek be piacaikra és ezt átláthatóvá is tegyék a vásárlók számára.

akli2Megbízhatónak és jó minőségűnek gondoljuk a termékeket, melyek a helyi termelői piacokon kaphatóak. Ennek garanciája a termelőkkel való személyes kapcsolat illetve a megfelelő tájékoztatás és információszolgáltatás – derült ki a Csalán Egyesület BakonyExpo látogatóinak körében készült felmérésből.

Az egyesület a BakonyExpo látogatói körében végzett 100 fős kérdőíves felmérést. Az egyesület célja a kérdőívek kitöltésével az volt, hogy a helyi termelői piacokhoz kapcsolódó szokások, vélemények megismerésével segítsék a helyi élelmiszerek választásával járó előnyök érvényesülését. A helyi termékek választásával ugyanis nem csak, hogy

megbízható minőségű árut kapunk, de a közelünkben élő termelők megélhetését is segítjük.

A rendezvényre látogatók köréből kikerült válaszadók mintegy 86%-a hallott, sőt ismer és meg is tud nevezni Veszprém megyei helyi termelői piacot, és már vásárolt is ott. Többségében alkalmanként választjuk az itt kínált portékákat, és sajnos a megkérdezettek meglehetősen kis arányban látogatnak ki heti gyakorisággal ezekre a piacokra. Sokan jelezték, hogy kevés az információjuk a termelői piacokról, melyet az a tény is alátámaszt, hogy a válaszadók jelentős többsége baráttól, ismerőstől hallott róluk, vagy véletlenül akadt rá az árusokra egy-egy piaci nap alkalmával.

csabaipiac2A kérdőívet kitöltők hasznosnak találják a piacok ezen új, de egyre népszerűbb formáját, és megbízhatónak gondolják az itt kapható élelmiszereket. A fogyasztó és termelő közötti kapcsolat jelentőségét mutatja az a tény is, hogy a megkérdezettek 63%-a

kifejezetten szeretné megismerni a termelőt, akitől vásárol.

Még ennél is többen tennének farmlátogatást, hogy erősítsék a termékek iránti egyébként is nagyfokú bizalmat. Elgondolkodtató azonban, hogy a megkérdezettek közel fele gondolja, a helyi termelői piacokon valóban helyi termelők árusítják portékáikat, és hasonló mértékű azok száma is, akik a termékekről kapott információt elegendőnek gondolják ahhoz, hogy nyugodtan dönthessenek azok vásárlása mellett. És míg arányaiban sokak közelében vannak működő helyi termelői piacok, az árra való tekintettel kevesen engedhetik meg maguknak a drágább termékek választásának luxusát, és sokan jelezték, hogy az itteni kínálat – meglátásaik szerint – nem elegendő ahhoz, hogy a család egészségesen étkezzen.

A helyi termelői piacok

hasznosságát, jelentőségét tehát senki sem kérdőjelezi meg,

azonban jól látható az azokról szóló tájékoztatás jelentősége, a termékekről szóló információ megfelelő szintű biztosítása. Nagyon fontos feladata továbbá a piacok üzemeltetőinek, hogy garantáltan helyi termelőket engedjenek be piacaikra és ezt átláthatóvá is tegyék a vásárlók számára.

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek