Karácsony a világ körül: Dánia

03 dec. 2014 Administrator

Karácsonykor Dániában az utcákat elöntik a dekorációk, életre kelnek a piacok csupa finomságokat kínálva és korcsolyázók töltik meg a jégpályákat.

Sorozatunkban a különböző országok tradicionális szokásait vesszük sorra. Az ausztrál ünnep körbejárása után ezúttal a dán karácsonyt vettük szemügyre.

Az északi államban testet ölt a dán hygge, amit a dánok a kellemes atmoszféra, esetleg a bensőséges intimitás szinonimájaként használnak. Az évnek ebben a szakaszában testközelből érezhető a karácsonyt ünneplő, hatalmas dőzsölésben tobzódó dánok öröme és izgatottsága.

dania1

Az ünnepi időszak

Van egy nap decemberben, amit a dán családok „Cut and Paste”, azaz „vágd és ragaszd” napnak neveznek. Ez alkalommal összegyűlik a család apraja-nagyja, a legifjabbtól a legidősebbig és együtt karácsonyi díszeket és dekorációkat készítenek. Ezek között gyakran megtalálható a dán zászló, piros és fehér, papírból szőtt felakasztható kis szívecskék, bőségszaruk mindenféle jóval töltve. Az elkészült díszeket aztán felakasztják a fára, vagy a ház különböző pontjait díszítik vele, hogy megteremtsék a hygge-t. A karácsonyi ünnepi időszak ugyanakkor sok más szórakoztató programban is gazdag, ilyen például a nyitotta korcsolyapályákon tartott programok, a világhírű Tivoli Gardens karácsonyi vásár.

Ünnepi szokások

A hagyomány szerint a dánok december 23-ig minden ajándékot beszereznek és becsomagolnak, melyeket aztán karácsony estéjén adnak át a szeretteiknek. Régen volt egy olyan szokás is, hogy a nagyon gazdagok gyümölcsökkel és kekszekkel tömött tálakat adtak szolgálóiknak karácsonyra. Ezek a legszebb és legmívesebben díszített porcelán tálak voltak, innen indult a gyűjtők szerint a hagyomány.

dania

Vacsora

A karácsony esti szentmise után a családok hazatérnek otthonaikba és az ünnepi asztal mellett elfogyasztják a karácsonyi menüt. A tradicionális karácsonyi menü részekén először rizspudingot esznek, melyek közül az egyik belsejében varázs-mandulaszem található. Aki megtalálja ezt a mandulaszemet, kap egy díjat. Ezután libát vagy sült kacsát fogyasztanak, vöröskáposztával és krumplival, végül pedig péksüteménnyel vagy tortával koronázzák meg a vacsorát. A karácsony napjai egyébként a család- és barátok látogatásával telnek.

Karácsonyi legendák

A karácsonyi kekszeknek nagy hagyománya van Dániában. Jóval az ünnepek előtt, már december elején elkezdik sütni majd dekorálni a kekszeket, gyümölcskenyereket. Úgy tartják, hogy ha egy vendég a nélkül távozik egy dán otthonból, hogy megvendégelték volna, akkor elviszi a karácsony szellemét. Bár ez csak egy legenda, senki nem meri kipróbálni, valóban igaz-e.

A gyerekek nagyon élvezik a karácsonyi időszakot, különösen az egyik emblematikus karácsonyi karakter, a huncut és pajkos törpe, Nisse csínytevései miatt. A gyerekek egy tálka rizspudingot hagynak az asztalon a törpének, hogy ne gonoszkodjon annyit. Nisse gyakran megtréfálja a felnőtteket is, ajándékaikat a gyerekeknek adva.

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek