A függőleges farm jelentheti a Föld jövőjét

30 nov. 2014 Vaskor Máté

Robbanásszerűen tör majd be a városokba a kertészkedés 2050 körül, amikor az építészek és a gazdák együttműködnek majd, hogy legyen elég táplálékunk.

A függőleges farmok egyre gyakrabban jelennek meg külföldi nagyvárosok felhőkarcolóinál, ugyanis kulcsfontosságú problémákat oldhatunk meg segítségükkel.

Az élelmiszer-ellátás sokkal biztonságosabb a vertikális kertekkel. A termelés hosszú évekig gond nélkül működhet még szárazság idején is, ami napjainkban egyre gyakoribb a klímaváltozás miatt. 

vertikalPáravisszaforgató technológia

Ha példaként a nem is túlságosan vízigényes salátát vesszük, szántóföldi termelésben egy hektáron akár havi 84 ezer liter víz szükséges lehet az öntözéshez. A páravisszaforgató technológiát alkalmazó vertikális farmban termelve ugyanakkor ennek a mennyiségnek a 240-ed része, azaz 350 liter is elegendő Gordon Graff kanadai építés számításai szerint.

James Famiglietti, a világ egyik vezető hidrológusa úgy véli, hogy a felszín alatti vizek kimerülése jóval nagyobb veszélyt jelent a globális vízellátásra, mint azt gondolnánk. Kutatócsoportja műholdak és számítogépes modellek segítségével követi nyomon a rendelkezésre álló édesvízkészletet szerte a világon.

Cikkében megjegyzik, hogy az Egyesült Államokban, Indiában és Kínában például gyorsabban szivattyúzzák ki a vizet a föld alól, mint azt természetes úton lehetne pótolni.

Környezetkímélő

Az újszerű kertek ahelyett, hogy az esőerdők helyére kerülnének, nem pusztítják a környezetet. Egy hektár függőleges farm nagyjából 4-6 hektár kültéri farmmal egyenlő. Persze ez terméstől függő, mert például egy hektár függőleges farmon termő eper a 30 kültéri hektár gyümölcsét hozza. Oxigén-kibocsátásukkal ráadásul tisztíják a levegőt a növények.

vertikal1Egészségesebb

Tervezésük miatt a beltéri "mezőket" könnyebben lehet védeni a kártevőktől, így kevesebb rovarirtó és gyomirtó szert kell használni. Eredményül frissebb és méreganyagmentes termést fogyaszthatunk.

Kevesebb szállítás, kevesebb szennyeződés

A termesztett élelmiszereket a helyi lakók rögtön fogyaszthatják, így nem szennyeződik a levegő a szállítás közben. Nem mellesleg a zöldségek és a gyümölcsök nem indulnak romlásnak, ha rögtön a piacra kerülnek.

Energiatakarékos

A növényeket LED-lámpákkal világítják meg, így szabályozni lehet a rájuk eső fénymennyiséget. Bármennyire is furcsának tűnhet, ez így jóval takarékosabb, mint például a napenergia használata.

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek