Óriási szalonnával döntött Guinness-rekordot a szihalmi hentes

25 nov. 2014 Administrator

Ismét van Guinness-rekorder kabátszalonnája Virág Dénesnek, aki 2010-ben egy 112,1 kilós példánnyal egyszer már beírta magát a rekordok könyvébe.

viragdenesEzúttal 145,2 kilós szihalmi mangalica kabátszalonnával kápráztatta el a falu hagyományos disznótorának közönségét, illetve a gigaszalonnát hitelesítő Csetneki Lászlót, a Magyar Gasztronómiai Szövetség Észak-Bükki Régiójának elnökét.

Hetek óta készült a rekordkísérletre

Hamisítatlan disznótorban, hagyományok ápolásával, s természetesen finom falatokkal elevenítették fel az idén is a régi falusi disznóvágásokat Szihalmon szombaton. A program fő attrakciója a rekordkísérlet volt, amelyre már hetek óta készült, a település méltán híres hentese.

"A kabátszalonna készítésének nehézsége, hogy a munkafolyamatok során egyben kell mozgatni a hatalmas szalonnát" – mondta el a heol.hu-nak Virág Dénes. "A gasztronómiai szövetség képviselője végig jegyzőkönyvezte a készítést. A lefejtéskor 153 kilót nyomott a szalonna, már lehetett sejteni, hogy sikerül megdönteni az ajakiak 137 kilós rekordját. Ezt követte a sózás, a három hétig tartó pácolás, füstölés."

viragdenes1

4 méter magas füstölő

Ahhoz, hogy ez a hatalmas szalonna füstre kerülhessen egy 4 méter magas füstölőt kellett építenie a hentesmesternek. A tizennyolc órás füstölés után, egy a szalonna méreteihez igazított, erre az alkalomra készített vörösfenyő aszalra került a rekorderjelölt hentesáru. Kisteherautón szállították a rekordkisérlet hitelesítésnek helyszínére, a szihalmi Kemencés Udvarba, ahol a falu hagyományőrző disznótorán fogadták a vendégeket.

Virág Dénes elmondta: örül, hogy másodszor is sikerült bebizonyítania, övé a legnagyobb kabátszalonna, hiszen a hitelesítés sikeres volt. Ehhez a szalonna méretein túl az is kellett, hogy az fogyasztható, élvezhető legyen. Ennek pedig számos vendég adta tanúbizonyságát a rendezvényen. A hentes azért megjegyezte: reméli ebből a rekorderszalonnából végre neki is jut majd kóstoló, mert 2010-ben sajnos éppen neki nem maradt az akkori hatalmas példányból, noha szívesen fogyasztja.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek