Ételek, amikkel soha ne etesd a cicádat

21 nov. 2014 Vaskor Máté

Sok gazda nem szeret horribilis összeget kifizetni a macskák tápjaiért, ez azonban nem jelenti azt, hogy bármilyen élelmiszert adhatunk a jószágoknak.

macskaNéhány emberi fogyasztásra alkalmas étel kis mennyiségben adagolható a cicáknak, bizonyos élelmiszerek viszont kifejezetten veszélyesek kedvenceinkre.

Nyers hal. - A sushi emésztőszervi problémákat és akár halált is okozhat a macskáknak. A nyers hal lebontja az állat szervezetében az úgynevezett tiamint, ami idegrendszeri bajokhoz és görcsrohamokhoz vezethet.

Hagyma és snidling. - A cicák kétszer olyan érzékenyek a hagymafélékben található anyagokra, mint a kutyák. Nem számít, hogy a hagyma nyers, főtt, vagy pirított, a macskák nem tudják lebontani ezeket a vegyületeket. Ne adjunk emberi bébi ételt nekik, ugyanis nyomokban tartalmazhat vöröshagyma port, ami károsíthatja a vörösvérsejteket.

Nyers tojás. - A fehérjét ugyan fel tudják dolgozni, a nyers tojás fogyasztása hasnyálmirigy-gyulladást okozhat náluk. Főtt tojást olykor tálalhatunk a cicákban, de azt is csak kis mennyiségben.

Csontok. - Fulladozni kezdhetnek tőle, ráadásul fennál a bél perforálásának veszélye is. Csontkemény ételeket alapból sem ajánlott adni nekik, mert beletörik a foguk.

Koffeinos italok. - Sok cica szereti a kávét, és kis mennyiségben néha fogyaszthatja is, rendszeresen azonban nem ajánlott felkínálni neki, ugyanis szapora lesz tőle a szívverése és nyugtalan lesz.

Tej. - A macskák többsége laktózérzékeny kifejlett korában, így ha tej jut az emésztőrendszerükbe, hasmenést és gyomorpanaszokat tapasztalhatunk náluk.

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek