Megsüketítheti a kolomp a teheneket

16 nov. 2014 Administrator

Svájci kutatók szerint a kolomp megsüketíti a teheneket, zavarja táplálkozásukat. A kolompoló tehenek az alpesi ország egyik szimbólumának számítanak.

apesitehen1 copyJulia Johns és Edna Hillmann, a Zürichi Műszaki Egyetem kutatói szerint a kolompok akár 113 decibel hangosan is szólhatnak, ami nagyjából egy pneumatikus fúró vagy egy láncfűrész hangerejének felel meg.

A kutatók 25 farmon több mint 100 olyan tehén reakcióit, viselkedését és táplálkozását vizsgálták, amelyek 5,5 kilós kolompot viseltek. A tudósok szerint lehetséges, hogy több ezer tehén él országszerte, amelyek már rég megsüketültek a kolompok miatt, hiszen a tehenek hallása jóval érzékenyebb az emberekénél.

Edna Hillmann szerint a vizsgált tehenek egy része egyáltalán nem reagált a zajokra, ráadásul a kolompot viselő állatok jóval kevesebb időt töltöttek kérődzéssel, mint kolomp nélküli társaik. Julia Johns azt javasolta az állattartóknak, hogy kihasználva a technikai lehetőségeket, ültessenek chipeket a tehenekbe és okostelefonnal keressék őket szükség esetén.

A tehéntartók szerint azonban a magasan fekvő alpesi tájakon nem várható, hogy a GPS-kapcsolatok megfelelően működjenek ehhez. „Nem gondolhatják komolyan. A kutatók teljesen félreértik a dolgot. Kíváncsi vagyok, hogy valaha is elhagyták-e a laboratóriumukat és jártak a hegyek között” – nyilatkozta Jacques Bourgeois, a Svájci Vidéki Unió igazgatója.

alpesitehen2Bourgeois felhívta a figyelmet arra, hogy a tehenek a különösen nehéz, 5,5 kilogrammos kolompokat csak ünnepi alkalmakkor viselik, az év néhány napján. „A kolomp a hagyományaink és a kultúránk része, és hozzájárul az alpesi tájak szépségéhez" – tette hozzá.

A kolomp betiltásáért régóta küzdő állatvédőket nem lepték meg a kutatás eredményei. „Nincs szükségünk egyetemi kutatásra ahhoz, hogy lássuk: a kolomp nem jó a teheneknek” – nyilatkozta Lolita Morena állatvédő aktivista. Morena szerint a kolompok használata helyett a tehéntartóknak rossz idő esetén egyszerűen több időt kellene szánniuk az állatok megkeresésére.

Veronique Kanel, a Svájci Nemzeti Turistairoda szóvivője szerint Svájc a kolompok nélkül egyáltalán nem elképzelhetetlen, de a tiltás „egy mítosz végét jelentené”. Amennyiben azonban a tudósok egyöntetűen megállapítják, hogy a kolompok ártalmasak a tehenek számára, az állattartóknak el kell fogadniuk a betiltást, mivel az állatok jóléte a legfontosabb – vélekedett.

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek