Pálinkafőzés - ki fizet és mennyit? Utánanéztünk!

11 nov. 2014 Adminisztrator

A pálinkafőzés 2015-re vonatkozó adótörvény módosító tervezete sok félreértésre ad okot. A legtöbb helyen pontatlanságot olvashatunk vagy nem jól értelmezzük.

paliA pálinkafőzés.com oldalon szakemberek magyarázatát olvashatjuk. Most ebből szemeztünk néhány fontos gondolatot.

Magánfőzés meghatározása:

"A párlatnak a magánfőző lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen a magánfőző által végzett előállítása évente legfeljebb 50 liter mennyiségig."

Kiegészítés :

50 liter tiszta szesz, azaz 100 liter 50%-os párlat állítható elő egy évben.

Magánfőző meghatározása:

"Az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik."

Kiegészítés :

A változtatás lényege, hogy olyan magánszemély élhet a magánfőzéssel, akinek van saját gyümölcsfája, gyümölcse.  

Bérfőzető adózása:

"A szeszfőzdében bérfőzés keretében, a bérfőzető alapanyagából előállított párlat adója egy bérfőzető részére évente:

a, legfeljebb 50 liter mennyiségig 167000 Forint,

b, az 50 litert meghaladó mennyiségre 333385 Forint."

Kiegészítés :

Tehát a bérfőzdében előállított párlat után 50%-os adókedvezmény van egy évben 100 liter 50%-os párlatra, melynek literenkénti adója 50%-os párlatra vetítve 835 Forint. 100 literes mennyiség felett a teljes jövedéki adót kell megfizetni a bérfőzetőnek, amely 1 liter 50%-os párlatra számolva 1670 Forint.   

pali3Magánfőzés átalányadója:

"Az előállított magánfőzött párlat adója évi 1000 Forint, amelyet a magánfőző fizet meg."

Kiegészítés :

A magánfőző egy évben 100 liter 50%-os párlatot állíthat elő, mely után 1000 Forint átalányadót köteles fizetni.

Magánfőző bejelentési kötelezettsége és az illetékes hatóság:

"A magánfőző a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzést az azt követő 15 napon belül köteles bejelenteni a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz."

Magánfőzői átalányadó megfizetésének módja, helye, elévülés: 

" A magánfőző az előállított magánfőzött párlat utáni adóbevallási és adófizetési kötelezettségét a tárgyévet követő év január 15-ig együtt teljesíti a lakóhelye szerinti önkormányzat adóhatóságához. Ha a magánfőző nem állított elő tárgyévben párlatot, akkor nem keletkezik tárgyévre vonatkozóan adóbevallási (1000 Forint) kötelezettsége."

" Magánfőzés esetében az adó megállapításához és az adótartozás végrehajtásához való jog az előállított magánfőzött párlat utáni adóbevallási kötelezettség bevallási határidejétől számított 1 év elteltével évül el."

" A magánfőző átalányadójából származó bevétel a magánfőző lakóhelye szerinti önkormányzatnak a bevétele."

" A magánfőző desztillálóberendezésének bejelentésével kapcsolatban és a magánfőzésnél az adóbevallással és az adó megfizetésével kapcsolatos eljárásban az önkormányzati adóhatóság jár el."

A magánfőzött párlat felhasználása:

" A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, feltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor. A magánfőzött párlat kizárólag alkoholtermék-adóraktár részére értékesíthető. "

" Az évente előállítható párlatmennyiség túllépése esetén a magánfőző a többletmennyiséget köteles bejelenteni és gondoskodni a megsemmisítéséről."

Kiegészítés :

A magánfőzött párlat tehát ezután sem adható el. Mivel a törvénymódosítás nem érinti a kistermelő párlatértékesítésére vonatkozó rendelkezését (évente 400 liter 50%-os párlat előállítása és annak a rendeletben meghatározott módon való értékesítése), ezért feltételezzük, hogy kistermelő továbbra is előállíthatja értékesítés céljára az éves mennyiséget. Olvasatunkban az került értelmezésre, hogy magánfőző nem élhet a kistermelői főzés értékesítés lehetőségével és kistermelő nem élhet a magánfőzés jogával. De ez még nem világos.

pali2Összegezve:

1. Hány liter hány fokos?

Itt van a legtöbb pontatlanság. A törvény mindig tiszta szeszre vonatkozik, azaz 100%-os szeszre! Ennek megfelelően az 50 liter mennyiség 100 liter 50%-os párlatot jelent.

2. Főzhető mennyiség magánfőzésben:

Most jönnek a nagy félreértések! A hírekben több helyen úgy jelent meg, hogy negyedére csökken a főzhető mennyiség, ami igaz. Jelenleg 400 liter 50%-os párlat állítható elő egy évben, amiből 86 liter adómentes és a fennmaradó 314 liter a teljes jövedéki adó befizetésével főzhető le (információink szerint ezzel szinte egyéltalán nem éltek a magánfőzők). A fejekben egy szám van, a 86 liter 50%-os adómentes mennyiség. Ezért sokan azt hiszik, hogy most ennek a negyedét lehet csak főzni január 1-től. Nem igaz, sőt! Január 1-től 50 liter tiszta szesz, azaz 100 liter 50%-os párlat állítható elő magánfőzésben, mindössze évi 1000 Forintos átalányadó befizetésével. Tehát nem csökkent, hanem nőtt a magánfőzésben, "szinte adómentesen" előállítható párlat mennyisége 14 literrel!

/A médiában még mindig rosszul jelenik meg a mennyiség, mert ott a magánfőzésben január 1-től főzhető mennyiséget 50 liter 86%-os mennyiségként jelölik, ami nem igaz./  

3. Gyümölcstermelő magánszemély:

Az, akinek van saját gyümölcse! NEM KISTERMELŐ, NEM ŐSTERMELŐ!

4. Főzhető mennyiség bérfőzésben:

Bérfőzetni kedvezményesen, azaz 835 Forint/liter+főzési díjért 100 liter 50%-os párlatot lehet egy évben. Ezen felül meg kell fizetni a teljes jövedéki adót, ami 1670 Forint/liter+főzési díj. 

5. Bérfőzdékben a kedvezményes jövedéki adó mértéke:

Még a törvény részletes indoklásában is el van írva a pontos érték, ezért nem csoda, ha a média félretájékoztat. Tehát! A törvénymódosítás értelmében, 2015 január 1-től egy liter 50%-os párlat után a bérfőzdékben a kedvezményes jövedéki adó 835 Forint (nem pedig 1670 Forint).

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek