Keresőkutya is segít a parlagi sasok védelmében

10 nov. 2014 Administrator

Falcót, a rendőrség által kiképzett keresőkutyát is beveti a jövőben a parlagi sasok védelmére a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

falcokutyaA kutya feladata a mérgezésben elhullott madarak és a mérgezett csalétkek felkutatása.

Az elmúlt évek nagy számú mérgezéses esete miatt volt szükség a keresőkutya bevetésére. A rendőrség által kiképzett Falco egy éve segíti a természetvédők munkáját, de az eredményesebb nyomozati munka érdekében mindeddig nem mutatkozott be a nagyközönség előtt. A németjuhász eddig több mint 800 elpusztult állatot talált, amelyek közül 61 egyértelműen bűncselekmény áldozata lett.

Falco részt vett a Bükkben tavaly novemberben lelőtt farkas esetének felderítésében is: megtalálta a sérülten menekülő állat pihenőhelyeit és a meglövés helyét is.

A kutya munkája nyomán több esetben sikerült vádat emelni, jelenleg két büntetőperben várnak ítéletre. A hatályos jogszabályok alapján védett állat méreggel való elpusztításáért akár öt évig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

parlagisasA mérgezéses esetek többségében vagy állattartók folyamodnak illegális eszközökhöz állataik védelmében, vagy vadászok szórnak ki mérgezett csalétkeket a vadászható apróvadak számának fenntartása érdekében. Az ilyen bűncselekményeket rendkívül nehéz felderíteni, hiszen a tettesek sokszor éjjel szórják ki a mérgeket. 

Falco munkája azért is különösen nehéz, mert nem érintkezhet azzal a tárggyal, amelyet meg kell találnia, ugyanis a mérgek a nyálkahártyáján keresztül felszívódva könnyen az elpusztulásához vezethetnének.

Európa parlagisas-állományának kétharmada, mintegy 150 pár költ Magyarországon, azonban 2005 és 2010 között 90 állat hullott el mérgezés következtében. A legmagasabb természetvédelmi kategóriába tartozó, egymillió forintos eszmei értékkel rendelkező madarak védelmére 2012-ben indult program, amelynek egyik fő célja a mérgezések számának visszaszorítása. A 2016-ig tartó, 600 millió forintos program költségeit háromnegyed részben az Európai Unió állja, a fennmaradó összeget az állam és más természetvédelmi szervezetek bocsátották az MME rendelkezésére – írta az MTI.

Fotó: Morvai Szilárd

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek