Sziklák alá épült a mesébe illő falu

30 okt. 2014 Administrator

Setenil de las Bodegas egy kis spanyol falu Cádiz északkeleti részén. Nem is lenne itt semmi érdekes, ha nem egy gigantikus szikla alá épült volna.

senetilSetenil története még a középkorba nyúlik vissza. Abban az időszakban történt az első letelepedés a hatalmas szikla alatt. Az óriási kőtömb majdnem a teljes falu fölé benyúlik.

A szikla már a történelem előtti időkben jelen volt az itteni primitív letelepültek életében: ez volt a teteje annak a barlangrendszernek, ahol az ősök természetes menedéket találtak az időjárás viszontagságai elől. A római korban aztán egy kis település is létrejött a közelben, Laccipo néven. A jelenlegi falu helyén azonban csak a középkorban alakult ki az első település.

senetil1A spanyolok visszahódító hadjáratsorozata, azaz a Reconquista egyik fontos állomása lett Setenil települése, ugyanis Granada felé itt ment át az út. Ostromok sora után, végül 1484-ben sikerült visszaszerezni a települést az araboktól. (És mint tudjuk, 1492-ben már Granadát, mint az utolsó muzulmán menedéket is sikeresen visszavették a spanyolok.)

Setenil falujához egy másik legenda is kapcsolódik. Állítólag Isabel I la Católica, azaz I. Katolikus Izabella királynő (minden spanyol királynők legkirályabbika) fiúgyermeket hozott itt a világra, aki azonban születésekor meghalt. Sebastián lett volna a neve. Az ő emlékére állították fel a település első templomát, San Sebastián pedig a falu védőszentje lett.

Setenil házikói patyolatfehérek, ezért felkerültek Cádiz provincia “Ruta de los Pueblos Blancos” turistaútvonalára, amely a fehérre meszelt, tipikus mediterrán településeket foglalja magában. A hatalmas, falu fölé magasodó szikla miatt azonban ez a falu más, mint a többi. Az oda látogatók egyöntetű véleménye szerint olyan élmény éri ott az utazót, amit soha nem fog elfelejteni.

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek