A békési falu, melyet csak nők irányítanak

26 okt. 2014 Cs. I.

Van egy falu Békés megyében, ahol az októberi önkormányzati választások után nőuralom tört ki: csak hölgyek kerültek a település képviselőtestületébe.

dombegyhazA lányok, a lányok, a lányok angyalok - dudorászhatnánk az operettet, de ha Magyardombegyház felé vesszük az irányt, komolyra kell fordítani még a szót is: a hat képviselőjelöltből öt hölgy volt, a megalakult képviselő-testületben is csak nők látják el a falu képviseletét az elkövetkezendő öt évben - írja a beol.hu.

A faluban mindenki dolgozik, a társadalmi megbízatású polgármestert, Dús Ildikót újraválasztotta a közösség. Információink szerint a községben pedig több a férfi lakos. Amikor szavaztak, bizonyára úgy vélték, az asszonyi észjárás, az érdekérvényesítő képesség elvárható tőlük. A hölgykoszorú megtartotta alakuló ülését a napokban.

A polgármester a legtöbb szavazatot kapott jelöltet nevezte meg alpolgármesternek. Tóth Angélát egyhangúlag megszavazta a testület. Ő is társadalmi megbízatású, mint a polgármester. A jegyző (a hölgyek között egyetlen férfiként), Gácsér Béla adott tájékoztatást azoknak a képviselőnőknek, akik első ciklusukat kezdték meg Magyardombegyházon.

Nagyon reméljük, hogy a kistelepülés túléli azokat a nehézségeket, amiket a statisztikai hivatal tett közzé néhány hónappal ezelőtt.  A KSH olyan falvakat vizsgált, amelyek lakosságszáma a 2011-es népszámlálás idején nem érte el a 200 főt, valamit népességük legalább 30%-át elvesztették a két cenzus között. E települések között szerepel Magyardombegyház is.

Cikkhez kapcsolódó téma: Falvak a lét és nemlét határán

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek