Egyre több a termelői piac

10 okt. 2014 Administrator

A könnyített nyitási feltételeknek köszönhetően már mintegy kétszáz termelői piac működik Magyarországon, és jelentősen nőtt a kistermelők száma is.

akli2Mindezt Kurucz Éva kormányszóvivő mondta pénteken Budapesten, az V. kerületben a Szabadság téri termelői piacon. Közölte: a termelői piac a vidéknek munkahelyet, a termelőnek megélhetést, a vásárlónak pedig jó minőségű magyar árut jelent, így mindenki jól jár. Kifejtette: a Szabadság térihez hasonló termelői piacok nagy mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre több kistermelő vág bele élelmiszer-előállításba és értékesítésbe. A kistermelők száma 2010 óta megduplázódott Magyarországon, és most mintegy 10 ezer kistermelőt tartanak nyilván az országban.

A magyar zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelését a kormány nemcsak a termelői piacok még népszerűbbé tételével szeretné ösztönözni, hanem a kisiskolásoknak szóló „Tegyél, egyél, vegyél az egészségedért” elnevezésű kampánnyal is. Ebbe az akcióba 64 budapesti és Pest megyei általános iskolát sikerült bevonni. Így a program üzenete 1400 3. és 4. osztályos kisdiákhoz, illetve szüleikhez jut majd el.

bioetel12010 óta a boltokból egyre inkább kiszorítják a silány minőségű külföldi élelmiszereket. A hatóságok folyamatosan ellenőrzik és figyelemmel kísérik a nem megfelelőnek ítélt külföldi termékeket, és igyekeznek megakadályozni, hogy azok a magyar fogyasztókhoz kerüljenek. Egyre nagyobb a helyben megtermelt áruk aránya a közétkeztetésben is, bevezették a Magyar termék védjegyet, s a szakemberek mindent megtesznek azért, hogy a belföldi előállítású élelmiszerek aránya és mennyisége folyamatosan emelkedjen a boltokban – írta az MTI.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek