Disznótoros ételek könyve

08 okt. 2014 Sebestyén Lilla

Nagyanyáink receptjei, igazi, hagyományos ízek, a mai, modern konyha fortélyaival.  A kiadvány a disznótoros ételek legkiválóbbjait gyűjtötte össze.

diszno2A Disznótoros ételek könyve már a tizenkettedik a Pannon Lapok Társaságának sorozatában, és mint mindig, most is a négy megye – Vas, Veszprém, Zala és Fejér – olvasóinak receptjeiből állt össze egy szakmai zsűri véleménye alapján. A pályázatra ezerötszáz ételleírás érkezett, összesen kétszázötven háziasszonytól, főzni szerető úrtól. Mint mindig, szerencsére most is kiváló receptek érkeztek, Fejérből például közel kettőszáz. A huszonkettő amatőr, mégis „régi motorosnak" számító szakácsot – akiknek kreálmányai a könyv oldalairól is visszaköszönnek – meghívta kiadó, hogy egyrészt gratuláljanak, másrészt megajándékozzák őket, a receptkönyvvel, amelybe ők maguk is szívüket-lelküket beletették.

– Ez nem egy tucatkönyv, hanem igazi érték, egy dokumentum. Déd- és nagyanyáink receptjeit őrzi, a hazai ízeket, Épp ezért nagy öröm, hogy a Pannon Lapok Társasága gondozásában jelenhetett meg – mondta el Kunstár Csaba, a Fejér Megyei Hírlap digitális főszerkesztője, aki megígérte: a sorozat folytatódni fog.

diszn2A jutalmak átadását egy jóízű beszélgetés követte, hiszen a résztvevők már rég nem idegenek egymásnak, Valaki tizedik alkalommal vesz részt sikerrel a versenyben. Többnyire ételről folyik a szó: ki hogy csinálja a hurkát, mi a titka a hájas süteménynek, vagy hogyan rakjunk el befőttet. Közben pedig a sütemény is fogy hiszen, mint minden alkalommal, idén is hoztak bőven. Hollósi Jánosné egy reszelt almás édességgel lepett meg mindenkit ami, – mint megtudom – remekül illik a sertéshez. Baricza Tiborné, pedig egy kelt, disznóhájjal készült, birsalmasajttal töltött süteményt hozott, de nem ez hanem kapros sertéskocsonyája került be a könyvbe. A rendezvényen részt vett Székely Ferencné is Úrhidáról, aki amellett, hogy nyolcadik alkalommal küld be hozzánk közlésre érdemes receptet, idén a receptversenyünk győztese is lett.

 – Tolna megyéből származom és onnan rengeteg mindent hoztam magammal, így a hurka receptjét is, ami a verseny legjobbja lett, és amit azóta is az otthon elsajátított technika szerint készítek. Ez által nem csak finom, de hosszú ideig eltartható is lesz – meséli Ferencné, aki , amíg csak teheti megajándékoz minket receptjeivel.

A csapatban már a következő számról beszélgetnek, sokan bólogatnak, mikor valaki felveti, hogy a burgonya remek téma lenne, Más szóval nem kell aggódnunk, van még a tarsolyban remek recept, ideje azokat is elővenni.

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek