Itthon állt forgalomba a világ első műanyagból készült elektromos busza

09 szept. 2014 Administrator

Elkezdődött az új elektromos busz sorozatgyártása. A hétfőn forgalomba állt jármű a világ első kompozit, vagyis műanyagból készült elektromos busza. 

buszEnnek az anyagnak köszönhetően a karosszéria 2 tonnával könnyebb a hagyományoshoz képest, ami sokkal kisebb terhelést jelent az utaknak.

Nagyon stabil, nincsen érzékeny pontja – ezt tapasztalta az új elektromos buszról egy sofőr. A hétfőn forgalomba állt busz a világ első kompozit, vagyis műanyagból készült elektromos busza. Ennek az anyagnak köszönhetően a karosszéria 2 tonnával könnyebb a hagyományoshoz képest, ami sokkal kisebb terhelést jelent az utaknak - írja a hirado.hu.

busz1A Modulo utastere alacsonypadlós, ezért kényelmes utazást biztosít, valamint lényegesen halkabb és a környezetet is óvja. A jármű 65 főt tud szállítani, és tisztaelektromos hajtással csaknem 100 kilométert képes megtenni. A Modulo-t 400 ezer euró uniós támogatással, magyar mérnökökkel fejlesztette ki a cég.

busz2A busz közel 40 magyar kis- és középvállalkozás terméke, mi csak összehangoltuk és finanszíroztuk. Azért 40 mérnök dolgozott rajta majdnem 3 évig, míg idáig eljutottunk, és több mit egymilliárd forintos befektetés áll mögöttünk – magyarázta Mészáros Csaba, az Evopro Holding Zrt elnök-tulajdonosa.

A busz megkapta a forgalomba helyezési engedélyt, de egyelőre még nem szállít utasokat. A múlt hónapban elindult az első 25 darabos széria gyártása is.

busz4Technológiai értelemben a világ élvonalához tartozó terméket sikerült Magyarországon előállítani, és bízunk abban, hogy nemcsak a hazai piacon tudják majd értékesíteni a magyar vállalkozások, a fejlesztők, hanem exportképes termékké válik – hangsúlyozta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára.

A busz a következő hetekben országos körútra indul, hogy más magyarországi nagyvárosban is megismerkedhessenek az új technológiával.

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek