Széna vagy szalma? Látványos alkotások a természet kincseiből.

26 aug. 2014 Fekécs Edit

Széna avagy szalma? Sokan még ma is keverik a két kifejezést, pedig tulajdonságaikat,  felhasználásukat tekintve sem mindegy, hogy miről beszélünk.

szalmajóA szalma a szemtermésükért  termesztett növények vagy szűkebb értelemben csak a gabonafélék cséplése után visszamaradó szár és szárrészek gyűjtőneve. A gabonaszalmák között megkülönböztetünk tavaszi (pl.árpa-, zab) és őszi (búza- rozs) szalmát. A tavaszi vetésű gabonaszalma fehérjetartalma nagyobb, mint az őszi vetésűé, ezért állatok takarmányozására  megfelelőbb,  de a szalmát leginkább a jószágok alá használják alomnak. Az alom és az állatok trágyája alkotja az istállótrágyát, melyet visszaszórva a földekre pótolható a talajból a növényekkel kivett tápanyagok döntő többsége. A szalma felhasználható még fűtésre, tetőfedésre, készülhetnek belőle különféle használati tárgyak (pl. kalap, kosár).

szalmakalapA széna szárítással tartósított zöldtakarmány, a haszonállatok egyik legjelentősebb téli takarmánya. Vitamintartalma más takarmányfélékkel összehasonlítva magas. Hazánkban legnagyobb jelentőséggel a réti széna bír. Az anyaszéna az első kaszálásból származik, míg a sarjúszéna a nyár  folyamán újrasarjadzó növények második és harmadik kaszálásából. Az édes réti széna zömét pázsifűfélék és pillangósvirágúak alkotják, míg a savanyú széna a lápréteken termő savanyúfüvekből (pl. sás, káka) áll.

szénaAmi még nagy különbség a széna és szalma között az a betakarítási idő. Míg a szalma a teljesen beért, elfásodott szárú növények kaszálásakor keletkezik, addig a szénát akkor kaszálják, mikor a növény éppen elkezd bimbózni. Ebben az időszakban a legoptimálisabb a növény fehérje-, rost- és energiaaránya. Ezt követően a lekaszált növényt sorokba rendezik (rendsodróval) és pár napig hagyják száradni. Eközben érdemes párszor átforgatni a rendeket, hogy az alsóbb rétegek ne fülledjenek be, ne kezdjenek el penészesedni.

Most pedig nézzük milyen látványt tudunk teremteni egy-egy szalma- vagy éppen szénabálából.

szalma6

szalma8

szalma3

szalma2Japánban az őszi aratás után rizsszalmából készülnek elképesztő „szobrok”. Kagawa és Niigata  területén a leghíresebb “szalma művészeti fesztiválokon” találkozhatunk az alábbi látványosságokkal.

szalma10

szalma18

szalma17

szalma15

szalma14

szalma12

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek