Jól nézzük meg, milyen krumplit vásárolunk!

21 aug. 2014 Administrator

A krumpli világszerte az egyik leggyakrabban használt élelmiszer, ám nem árt óvatosnak lennünk a vásárlásakor, mert „nem minden arany, ami fénylik”.

farmer5Azok az importtermékek, amelyeknek átmérői 8 centiméternél nagyobbak, minden bizonnyal nitrittel és nitráttal vannak tele. Ez az oka annak, hogy ezek forgalmazását betiltották az EU-ban.

Ezek a krumplik így ahelyett, hogy táplálóak lennének, és vitamin, valamint ásványi anyagok forrásául szolgálnának, mérgező és káros anyagokat tartalmaznak. A boltokban és piacokon kapható óriáskrumplik mérgezőek az emberi egészségre nézve, hisz azokat az EU-s farmerek takarmányként használják. Aaz ilyen, kereskedelmi forgalomban található krumpli 20 százalékát Lengyelországból, Németországból, Hollandiából, Franciaországból és Belgiumból importálják, ahol nem is kerülnek piacra.

Ezt a fajta nagy krumplit külföldön kizárólag állati takarmányként használják. A vásárlók ennek nincsenek tudatában, és megvásárolják a mérgező, egészségtelen terméket, amely ráadásul olcsóbb is. Szintén kevesen tudják, hogy Németországban, Franciaországban és Spanyolországban a 3 centiméternél kisebb és 6 centiméternél nagyobb átmérőjű krumplikat fogyasztásra alkalmatlannak nyilvánítják.

A Lengyelországból és a nyugati országokból érkező burgonya nagy méretű gumó. Ezeket nem fogyasztják, mivel nitritek és nitrátok halmozódtak fel bennük. A boltok polcain ilyen nagyságú burgonyát sehol Európában nem találni. A nagy méretű krumpli egészségtelen, és azért nő nagyra, mert mindenféle vegyszerekkel kezelik, serkentve ez által a növekedést. Nem vagyunk az eljárás ellen, csupán korlátozott mennyiségben kellene használni –mondják a szakemberek.

Következésképpen, a jó és egészséges krumpli a közepes, amit kényelmesen meg tudunk markolni.

Forrás

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek