Délkelet felé tart a fehér gólyák többsége

19 aug. 2014 Administrator

Alaposan „belendültek” a vonuló gólyák. Akad, amelyik már a szír határ közeléből adott „életjelet”, igaz van olyan is köztük, aki nem tud elvonulni. 

golyavonulasAz augusztus közepén érkezett hidegfront hatására a hazai fehér gólyák többsége megindult a telelőterületek felé. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is több példányt láttak el jeladóval, hogy vonulási útvonalaikat pontosan követni lehessen – mondta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) programkoordinátora.

Papp Ferenc elmondta: már 14 fehér gólya kapott GSM-alapú jeladót. Az MME szakemberei idén két projekt, a Madárvédelem és kutatás határok nélkül című magyar-szlovák program és az Északi Gólyahír projekt részeként is jelöltek meg madarakat.

"A fehér gólyák többsége már délkelet felé tart, sőt, a leggyorsabban vonuló példány, a szlovákiai Komáromszentpéter (Svaty Peter) községben megjelölt Peter Törökország déli részén, a szír határ közelében járt hétfőn délelőtt" – mondta a programkoordinátor.
Hozzátette: az Ipolyvecén megjelölt, nevét a községről kapó Veca már Bulgáriában, Tarnovo környékén van, mivel ugyanis idén nem volt sikeres a költése, az elsők között indult útnak. Pár nappal később kezdte meg a vonulást, de már ugyancsak Bulgáriában jár a Dejtár községből származó, Dalma nevű fehér gólya.

A Szécsényben megjelölt, Hófogó nevű fiatal madár, – amely nevét onnan kapta, hogy egy szerencsétlen landolás után a fészke melletti ház tetején a hófogórácsok közé szorult, ahonnan csak a tűzoltók tudták kiszabadítani, – Románia déli részéig jutott, jelenleg az Olt folyó torkolata közelében tartózkodik. Erre a területre megérkezett már Nógrád is, a tavaly ősszel Egyiptomban kémnek vélt, majd elengedése után elpusztított, Ménes nevű fehér gólya testvére.

golyasvajc2Néhány madár azonban még nem kezdte meg vándorútját, köztük Január, aki tavaly az enyhe télnek köszönhetően nem vonult el, – nevét is azért kapta, mert januárban látták el jeladóval –, ez évben pedig három fiókát nevelt fel a párjával. Egyelőre nem úgy tűnik, hogy el akarna indulni a többiekkel - jegyezte meg Papp Ferenc.

Hozzátette: egy jeladóval ellátott fehér gólya áramütés miatt elpusztult, egyet pedig legyengülve találtak meg a Jászságban, ő már egészen biztos, hogy nem tud elvonulni.

Zagyva, aki Ménes mellett a legismertebb magyar jeladós gólya, ez év júniusa óta nem szolgáltatott adatot, utolsó ismert tartózkodási helye az egyiptomi Port-Szaíd környéke volt. "Feltételezhető, hogy a jeladó hibásodott meg és reméljük, Zagyva jövőre hazatér. Az egészen biztos, hogy idén sem érkezett meg Közép-Európába" - mondta Papp Ferenc.     A 2012 augusztusában a Nógrád megyei Nemti község határában befogott és megjelölt Zagyva jeladója 11 603 GSM-koordinátával szolgált. Ezek alapján tudják az MME szakemberei, hogy a madár élete első telét Törökország földközi-tengeri partvidékén, a másodikat Tanzánia déli részén töltötte. A fehér gólyák vonulási útvonalának egy korábban ismeretlen kitérőjéről is neki köszönhetően tudnak, ugyanis kétszer felkereste Csád déli részét, a Száhel-övezetet - írta az MTI.

A jeladós fehér gólyák vonulási útvonala az interneten is követhető a  http://www.satellitetracking.eu/inds/showmap/?check_169=169&check_164=164&check_149=149&check_168=168&check_150=150&check_167=167&check_165=165&check_158=158&check_153=153&check_166=166 címen.

Drexler Szilárd felvételei

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek