Perőcsényi Tájház - Példaértékű Műemlékgondozás

18 aug. 2014 Administrator

Magyarországon több mint 33 ezer védett objektum található, ezek közül mintegy 13 500 egyedileg védett műemlék épület.

tájházAz UNESCO műemlékvédelmi világszervezetének – ICOMOS – bizottsága minden évben kiosztja a Példaadó Műemlékgondozásért Díjat.

Az elismerést 2014-ben a perőcsényi Tájház érdemelte ki, a példaértékűen helyreállított Esterházy-kastély egykori marionettszínháza és a szekszárdi megyeháza mellett.

Citromdíjjal hívják fel a figyelmet a különösen elhanyagolt műemlékekre

Az idei citromdíjasok: a 20. századi műemlékként nyilvántartott budaörsi repülőtér (felháborító elhanyagolása, a hasznosítás és helyreállítás hiánya miatt) és a Budapest V. kerületében lévő Unger-ház (a karbantartás elmulasztása miatt). Elmarasztalták a győri Dunakapu téren megvalósult közösségi és rendezvénytér, valamint mélygarázs kialakítását, a tér alatt fekvő, a győri bástyarendszerhez tartozó értékes és pótolhatatlan cölöpfalazat és a kapcsolódó leletek elbontása miatt.

Perőcsény a Börzsöny északnyugati oldalán, egy völgykatlanban fekvő, alig 400 lelket számláló kis település. Több ezer óra társadalmi munkával egy üresen álló lakóházból gyönyörűen és hitelesen berendezett tájházat varázsoltak a lakók. A munkában részt vállaltak budapesti diákok és egy szlovák falu asszonyai is.

A 19. századi, háromosztatú, sárba rakott kőfallal és pórfödémmel épült lakóházat, a vele egy tető alatt lévő kamrát és istállót 2004-ben műemlékké nyilvánították.

tájház2A felújítás a rossz állapotú épületszerkezetek javításával kezdődött, majd visszaépítették a szabadkémény aljából nyíló külső kemencét, és a hiányzó nyílászárókat. Az ereszalját, a padkát újra tapasztották, szegélyét helyi kövekből rakták ki.

Helyreállították a terméskő lépcsőket, a kutat, újjáépítették az udvar végét lezáró összedőlt gabonáskamrát, melynek oromfala az eredeti mintájára, vesszőfonatból készült.

A tájegységre jellemző anyagokat és építési technológiát használtak mindvégig, a bontott cserépből készült kúpcserepeket is disznószőrös kikenéssel rögzítették. Megtartották a döngölt földpadlókat, a falakat kézzel tapasztották, meszelték.

A teleknek a házzal átellenes gazdasági udvarán lehetőség nyílt egy régi hidasól, méhes és kukoricagóré felállítására is. 

A perőcsényi tájház az összefogás jelképe lehet, ugyanakkor a műemlék-helyreállítás szakmai szempontból is példaértékű.tájház3

tájház4

tájház6

tájház7

tájház8

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek