Látványos a paprikaszárítás Törökországban

03 aug. 2014 Administrator

                                                                                                      

Hazánkban a paprika minőségmegőrzésének legfontosabb folyamata a szárítás. Törökországban a fűzér helyett látványosan az utakra terítik a paprikát.

paprikaTörökország Kilis tartományában elég szokatlan és látványos módon szárítják a paprikát. Amikor úgy gondolják, hogy a paprika megérett arra, hogy szárításra kerüljön a sor, felpakolják azt a nem kevés mennyiséget a teherautókra és kilométeres hosszúságban szétterítik őket az utakon. Ezt minden évben megcsinálják, amikor eljön a paprika szezon. Ebben az időszakban érdekes lehet autóval közlekedni ezeken a paprikával borított utakon. Biztos sokan sajnálnák, ha kilapítanák ezt a finom zöldséget.

paprika2Paprika az utakon

Úgy látszik, a törökök nem a füzéres megoldásra esküsznek. De ők meg is tehetik, mert azon a területen éppen elég meleg van ahhoz, hogy az utcán lehessen szárítani a paprikát. Miután kiszárították a paprikát az utakon, eladják őket a gyáraknak. Viszont addig is kerülgethetik az arra járok a paprikákat. De ez talán nem is lehet olyan rossz ez az időszak, főleg hogyha az ember éhes és van nála legalább egy liter ásványvíz. Nagyon érdekes látvány lehet, ahogy az utak hirtelen pirossá változnak.

paprika3Érdekes lehet ezeken az utakon közlekedni a sok piros paprikával a lábunk alatt. Ezek a paprikával borított utak nagyon látványosak, de azért biztos örülnek a helyiek, hogy nincs egész évben piros paprika szezon.

paprikamagy3Szárítás itthon

Hazánkban a minőségmegörzés egyik legfontosabb technológiai folyamata a szárítás. Ennek során a fűszerpaprika termés víztartalma 6-8%-ra csökken. A kellően száraz termés könnyen roppan és jól őrölhető. A fűszerpaprikát kiméletesen kell szárítani, hogy beltartalmi értékei, szín-illatt-íz anyagai ne sérüljenek.

Kisüzemi módszer amikor a fűzéres vagy zsákhálós csöves fűszerpaprikát szárító céljára megépített helységben ágasokra, vagy gerendázatra helyezik el egymástól 10-10cm-re szellősen biztosítva a meleg levegő fűzérek közötti áramlását. A szárítás hőlégbefuvással, vagy a helyiségben elhelyezett fa fűrészpor vagy gáztüzelésü dobkályha által bíztositott meleg levegővel történhet 45-500C-n. A szárítás alatt képződött párát a szárítás intenzitásának növelése érdekében szellőző ablak vagy elszívóventilátor segitségével távolitják el a helyiségből. Párateltség esetén a termések nehezebben száradnak, befüllednek, besavanyodnak, illetve romlásnak indulhatnak. Ezért a levegő mozgatása huzattal vagy ventilációval történik – ez egyidőben elvégzi a hőszabályozást is. Túl magas hőmérséklet esetén a fűszerpaprika könnyen karamelizálódik, megbarnul. Ez esetben kesetű, ízhibás, barna őrleményt kapunk. A szárítás időtartalma 6-10 nap intenzitástól függően. A szárítás ideje alatt a fűzéreket vagy zsákhálókat célszerű egyszer átrakni, megfordítani, elősegítve az egyenletesebb szárítást.

paprimagy8A szárítás végét jelzi, hogy a termések csörgőre száradtak, roppantásra, üvegszerüen törnek. A megszárított füzéreken a válogatással egymenetben törjük, a csumától elválasztjuk. Az aprított száraz félterméket légmentesen zárt, fényt át nem eresztő polietilén zsákban az őrlés idejéig száraz, hűvös helyen tároljják.

Nagyüzemben a szallagszárítók terjedtek el. Az őrés a féltermék előaprításával kezdődik és megfelelő szemcseméretű őrlemény előállításával fejeződik be.

Forrás: agrároldal és terradei

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek