Ferenc pápa: "A gazdagokat nem, a gazdagság imádását elítélem"

29 jún. 2014 Administrator

Korunk erkölcsi sodrását és a nemzetközi politika korrupcióját hangsúlyozta Ferenc pápa az Il Messaggero római napilapban vasárnap megjelent interjúban.

Pope-FrancisA Róma városát oltalmazó Szent Péter és Szent Pál apostol június 29-i ünnepnapján megjelent beszélgetésben Ferenc pápa elmondta, hogy tavalyi megválasztásáig ritkán járt az olasz fővárosban.

“Én Rómát nem ismerem. A Sixtus-kápolnát is akkor láttam először, amikor 2005-ben részt vettem a XVI. Benedeket megválasztó konklávén. Még a Vatikáni Múzeumban sem voltam” - jelentette ki az egyházfő. Hozzátette: annyira azonban már ismeri Rómát, hogy látja, a mai nagyvárosok tipikus társadalmi problémáival küzd.

“A mai politikának az a baja, hogy leértékelődött, megrontotta a korrupció és a csúszópénz” - fogalmazott Ferenc pápa, hangsúlyozva, hogy nemzetközi jelenségről van szó. Úgy vélte, nehéz becsületesnek maradni a politikában, egyes politikusok ugyan tisztán szeretnének cselekedni, de magával sodorja őket korunk erkölcsi romlása.   

“Arra a következtetésre jutottam, hogy a rossz mindenekelőtt a korszakváltás idején erősödik. Nem a változások korában élünk, hanem korszakváltásban, ami táplálja az erkölcsi és a politikai, pénzügyi, társadalmi züllést is” - fogalmazott a pápa.

Példaként említette a hazájában Argentínában alkalmazott gyermek-munkaerőt: “azért dolgoztatnak gyerekeket, mivel kisebb kezek kellenek a munkához“.

Elítélte a gyermekek szexuális kihasználását. Pedofilnak nevezte azokat, akik 12 éves prostituáltakhoz járnak. Hozzátette, ez Rómában is megtörténik, pedig az Örök Városnak erkölcsi példát kellene mutatni a morális züllés megállításában.

ferencpapaHangsúlyozta, a szegénységet és társadalmi romlást jó szociális politikával lehet leküzdeni, amelyben az egyház tagjai is segítséget nyújtanak.

“A szegénység zászlaja a kereszténységé. A kommunisták lopták el. Marx nem talált fel semmi újat” - hangoztatta. Az egyházfő kijelentette, egy éhező embernek segítség, ha enni adunk neki, de ha elveszítette a munkáját és nem talál újat, akkor olyasfajta szegénységről van szó, amely a méltóságától is megfosztja őt. Ennek visszaadására pedig több kell egy tál ételnél. 

Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy a születések csökkenését is elsősorban a gazdasági válság okozza. Másrészt a modern ember egoizmusa. Ferenc pápa statisztikákat említett, melyek szerint a világban a legtöbbet a táplálkozásra, ruházkodásra, orvosságra költjük, utána pedig a kozmetikai szerekre és a háziállatok tartására. A háziállatokra fordított túlzott költekezést is “kulturális romlás jelének” nevezte.

"Az állat nem dönt szabadon, a gyermeknevelés nehezebb feladat" - jegyezte meg. Hozzátette, az Evangélium szegényekhez és gazdagokhoz egyaránt szól. Nem a gazdagokat ítéli el, hanem a gazdagság imádását.

Ami az egyház irányítását illeti, Ferenc pápa kijelentette, az egyház nem az övé. Minden döntése az őt pápává választó konklávét megelőző tavalyi bíborosi tanácskozásokon született döntések eredménye.

"Én vagyok az első pápa, aki nem vett részt a II. Vatikáni Zsinaton"- hangoztatta.

Hangsúlyozta, hogy pápaként nem változtatta meg életvitelét, mivel ezt 77 évesen nevetségesnek találta. Végül a brazíliai labdarúgó világbajnoksággal kapcsolatban nem árulta el, hogy kinek szurkol. - Megígértem Dilma Rousseff brazil elnöknek, hogy semleges maradok - mondta az argentin pápa.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek