Betoppan a Sétatérre a Mecsek Portéka

03 jún. 2014 Vaskor István

A Mecsek Portékákat és védjegyüket a Mecsekben honos illatos hunyor emblémáról ismerhetjük fel, mely kifejezi a térség egyediségét, különlegességét.

mecsek2A Mecsek Portéka a Pécsi Kistérség helyi termékeinek védjegye, grafikája a Mecsekben honos illatos hunyort ábrázolja. A Mecsek Portéka védjegyrendszer kialakítására a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás 2012-ben nyert pályázatot a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal támogatásával.

A védjegy kifejezi a térség helyi termékeinek egyediségét, különlegességét, minőségi színvonalát, és helyi eredetét garantálja. A védjegy a Pécsi Kistérségben élő és dolgozó termelők és kézművesek portékáit jelöli, a termékek helyi eredetét garantálja. A Mecsek Portéka védjegyét olyan termékek kaphatják meg, amelyeket a Pécsi Kistérségben élő és dolgozó termelők helyben termesztett vagy gyűjtött alapanyagokból készítettek, vagy saját gazdaságukban termeltek. Az élelmiszerek hagyományos elkészítési móddal, mesterséges adalékanyagokat nélkülözve készültek. A kézművesek sajátos kollekcióikat igényes kivitelezéssel formálták meg, egyedi technikákat alkalmazva.

A termékek megvásárolhatók közvetlenül a termelőtől, vagy megtalálhatók a helyi vásárokon, rendezvényeken. A Mecsek Portéka termékeinek megvásárlásával a vevő a magas színvonalat képviselő helyi termelőket, egyben a helyi gazdaságot támogatja.

A programot először a tavalyi PécsExpon mutatták be a közönségnek, azóta több rendezvényen találkozhattunk a termékekkel. Legközelebb Pécsett, a Sétatér fesztiválon 2014. június 5-22. között, valamint a PécsExpon 2014. június 5-8. között találkozhatnak a vásárlók a védjegyes portékák sokaságával.

Az alábbi kisfilmen – mely a közelmúltban készült – megtekinthető a Mecsek Portéka néhány védjegyes terméke, a termékek születésének folyamata.

{youtube width="570" height="428"}uv8z5k9rYsM{/youtube}

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek