Mit kell tudni az év gyógynövényéről?

16 ápr. 2014 Administrator

Létezik olyan gyógynövény, amely nyugtat, emésztési panaszokat enyhít, herpesz kezelésére is jó, ráadásul hazánkban is megterem. Ez az orvosi citromfű.

citromfu-emmacooperA Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya az orvosi citromfűvet választotta a 2014-es Év Gyógynövényének. Az orvosi citromfű - latin nevén Melissa officinalis - rendkívül sokoldalúan felhasználható, Magyarországon is termesztett növény, egyike a legrégebben használt gyógynövényeknek. Nevét friss, citromra emlékeztető illatáról kapta.

Hogyan hat?

Nyugtató hatását valószínűleg vízoldékony vegyületei fejtik ki, ezek az anyagok a citromfűteában is megtalálhatóak. Állatkísérletekben a drog vizes-alkoholos kivonata nyugtató hatásúnak bizonyult, míg az illóolaj esetén ez nem volt megfigyelhető.

Citromfüvet is tartalmazó kombinációs készítmények alkalmazása esetén embereken az alvásminőségének javulását és nyugtató hatást figyeltek meg. Idegrendszeri hatásához hozzájárul, hogy illóolaja in vitro ( kémcsöves kísérlet ) alacsony koncentrációban gátolja az agyi acetilkolinészteráz enzimet és affinitást mutat az agyi acetilkolin-receptorok iránt. Valószínűleg ezzel függ össze, hogy egy kettős vak, placebókontrollos, randomizált vizsgálatban 16 hetes kezelés után szignifikánsan javította enyhe és közepesen súlyos Alzheimer-kórban szenvedő betegek állapotát.

Ezen kísérletek  során a növény illóolaja és alkoholos kivonata görcsoldó hatásúnak bizonyult. Alkoholos kivonata tesztelés során több kórokozóval szemben antivirális hatást mutatott. A hatást a kivonatban található rozmaringsavnak, kávésavnak és egyéb polifenolos vegyületeknek tulajdonítják. A herpeszellenes hatás elsősorban a sejtek megfertőződésének gátlásával alakul ki. Egy nyílt vizsgálatban a vizes Melissa kivonatot tartalmazó krém

gyorsította a herpesz gyógyulását,

egy placebókontrollos vizsgálatban pedig a krém hatásosabbnak bizonyult a placebónál. Egy vizsgálatban citromfűtartalmú ajakír használata gyorsította a herpeszes sebek gyógyulását. A citromfű előnye, hogy nem figyeltek meg mellékhatást. Az illóolaj és egyes főbb komponenseinek, valamint a növény cserzőanyagainak antibakteriális hatását dokumentálták.

melissa

Mire használható?

Belsőleg alkalmazva nyugtalanság, alvászavarok és emésztési panaszok kezelésére használják, adagja 1,5-4,5 g citromfűből készült forrázat, szükség szerint naponta több alkalommal. Herpesz esetén citromfűkivonatot tartalmazó készítménnyel naponta 2-4 alkalommal ajánlott a beteg területet vékonyan bekenni.

A gyógyászatban azonban itthon csak az orvosi citromfüvet használják széles körben, és nem véletlenül. Népi gyógyászati felhasználásainak jelentős része ma is korszerűnek mondható, azaz az évszázados népi tapasztalatot igazolják a tudományos eredmények is. A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a modern orvoslásban belsőleg nyugtalanság, alvászavarok és emésztési panaszok kezelésére, külsőleg herpesz esetén alkalmazható.

Gyakran használják élelmiszerek ízesítésére is kellemes íze és illata miatt. Ma már számos gyógyszer, gyógytermék, étrend-kiegészítő alapanyaga, tudományos kutatások középpontjában álló, sokoldalúan felhasználható, tradicionális, ugyanakkor modern gyógynövény. Kellemes íze és illata miatt teaként is igen közkedvelt.

citromfu-heavenly-productscomIllóolajtartalma elégé alacsony, ezért a citromfű illatú kozmetikumok általában a hasonló illatú, de kevésbé sokoldalú citronella (latinul Cymbopogon) fajok olaját tartalmazzák. Mivel a citromfű neve hazánkban jobban cseng, a citronella tartalmú termékek zömén is citromfű név található.

Az MGYT Gyógynövény Szakosztályának célja, hogy tevékenységével hozzájáruljon a gyógynövények szakszerű alkalmazásának terjedéséhez. Ennek jegyében indították útjára 2013-ban az Év Gyógynövénye kezdeményezést, így évről évre újabb gyógynövényre irányul a figyelem, és a kiválasztott növénnyel kapcsolatos ismeretek, a hatásával, alkalmazásával összefüggő fontosabb információk az érdeklődők széles köréhez juthatnak el. Első alkalommal az Év Gyógynövénye a máriatövis volt.

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek