Botondot népszerűsítették a gyenesdiási termelői piacon

15 ápr. 2014 Szabó Judit

A balatoni szezon közeledtét jelzi, hogy megnyitotta kapuit a gyenesdiási termelői piac. Már most is nagy volt az érdeklődés a helyi termékek iránt. 

gyenesdiasinfohu1A nyitó rendezvényen vetőburgonya- és balatoni halvásár várta az érdeklődőket, de kézműves termékek – szőnyegek, ékszerek, szörpök, sajtok, rétesek és mézek – közül is lehetett válogatni. A vetőburgonya vásárt a keszthelyi egyetem Burgonyakutatási Központja rendezte. Vaszily Zsolt intézeti mérnök elmondta, hogy harmadik éve vesznek részt a piaci nyitónapon.

- Nagy öröm, hogy akik az előző években itt vásároltak vetőgumót, pozitív tapasztalatokról számolnak be. A keszthelyi fajtákat egyrészt azért szeretik, mert utántermeszthetők, vagyis nem kell minden évben megvenni a gumókat, s nem utolsósorban a fajtáink ízét is dicsérik – összegezte a szakember.

A burgonyakutatási intézet az államilag elismert tizenkét fajtájából kilencet hozott ki a piacra. Most egy újabb fajta elismertetése van folyamatban, a Botondé.

- Eddig a Balatoni Rózsa volt a legkorábbi érésű fajtánk. Ezt a keléstől számított 90. napon lehet betakarítani, míg a Botondot 80-85 napra lehet szedni. A Botond fajtának eddig nagyon jók a visszajelzései, bízunk benne, hogy ismét egy kedvelt és keresett fajtával tudunk előrukkolni. Magyarországon sajnos annyira megváltoztak az éghajlati viszonyok, hogy csak a korai fajtákkal lehet gazdaságosan és eredményesen burgonyát termeszteni – mondta Vaszily Zsolt.

gyenespiac2A gyenesdiási piacon kulturális programokkal színesítették a nyitónapot. Gál Lajos polgármester leszögezte, hogy ez nem egyedi alkalom, a szezonban többször kedveskednek a vásárlóknak zenés produkciókkal. A termelői piac pünkösdig hétvégente lesz nyitva, azután pedig minden nap. Előrelépést jelent, hogy a piac folyamatosan fedett ebben a szezonban, nem kell a tűző napon árusítani és vásárolni. A közelében térköves sétányok épülnek idén, s padokat helyeznek ki.

Forrás: zaol.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek