Letarolják a híres kishantosi biogazdaságot: milyen gazda az, aki pusztít?

13 ápr. 2014 Administrator

Áll a bál Kishantoson. A világhírű biogazdaság földjeit az állami földpályázatokon nyertes bérlők kezdték beszántani, mire óriási tiltakozás alakult ki.

hantos1Az állami földpályázaton nyertes új bérlők kezdték szombat reggel beszántani a korábbi – földpályázatokon vesztes - bérlő, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft. által ősszel és tavasszal elvetett növényeket a Fejér megyei Kishantoson. A kft. illetékesei feljelentést tettek.

Az MTI tudósítója a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft. tulajdonosai, alkalmazottai mellett a Greenpeace Magyarország, a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége és a Magyar Természetvédők Szövetsége aktivistáit, ellenzéki politikusokat, valamint a földbérleti pályázaton nyertes gazdákat, illetve a feltehetően általuk felbérelt őrző-védő cég mintegy harminc alkalmazottját látta a földek közelében.
Bolye Ferenc a kishantosi központ társügyvezetője elmondta: szombat reggel értesítették arról, hogy traktorokkal elkezdték kitárcsázni az őszi búzát, borsót, napraforgót. Közölte: értesítették a rendőrséget és feljelentést tettek.

Jelezte, hogy a földpályázaton nyertes gazdák „nincsenek birtokban”, és több bírósági per is folyamatban van, amelyek lezárultáig jogtalan a tevékenységük. Elmondta, hogy április 25-től kezdődnek azok a bírósági tárgyalások, amelyek eldönthetik, „ki van birtokon belül”. "Legalább azt megvárhatták volna, mert utána jogszerűen az övék lehetett volna a termés is" – fogalmazott.
Ács Sándorné a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft. másik ügyvezetője hangsúlyozta: több mint 140 millió forint értékű az a bionövényállomány, amelyet beszántanak. „A bírósági eljárás lezárását követően a nyertes learathatta volna a terményeket, vagyis az új gazdák saját maguknak is kárt okoznak” – tette hozzá.
Kiemelte, hogy novemberben nem történt meg a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) és a régi bérlők közötti átadás-átvétel, ezért „a jó gazda gondosságával művelték a földeket” és ezzel biztosították a folytonosságot és a gyommentességet a földeken. NFA máig nem számolt el velük, ezért követelte, hogy a tulajdonos vagy az új bérlő fizesse ki őket.

Közölte: hétfőn életveszélyesen megfenyegették ügyvezető társát az új bérlők, amikor egyik traktorukkal a földet művelte.

hantos2Árgyelán János a Jobbik Fejér megyei elnöke „a fideszes agresszió egyik csúcspontjának” nevezte a történéseket. „Egyértelmű politikai leszámolásról van szó, mert a fideszes oligarchák még a bírósági döntést sem várták meg, helyette pusztítás, rombolás folyik – fogalmazott.

Szabó Rebeka az Együtt-PM mezőgazdasági szakpolitikusa szerint mélységesen felháborító és megrázó, ami Kishantoson zajlik. „A bérleti joggal kapcsolatos bírósági eljárás ellenére agresszíven lépnek fel és a biominősítésű veteményeket tönkreteszik” – mondta. Közölte: a kormányt nem érdekli a fenntartható biogazdálkodás, mert egy mintagazdaságot hagynak tönkre tenni.

A név nélkül nyilatkozó nyertes földbérlők elmondták: a jogtalanul elvetett növényeket kiszántják, a földeket jogszerűen használják, és majd az időjárás alakulásának megfelelően eldöntik, mit vetnek bele.

Bitay Márton a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkára az MTI-nek elmondta: a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek (NFA) nincs köze ahhoz, hogy Kishantoson a helyi gazdák megkezdték a szántást, de hozzátette: a gazdák jogszerűen használják az általuk elnyert földterületet.

Az államtitkár kifejtette, hogy a kérdéses állami földterületet az NFA pályázati úton haszonbérbe adta helyi gazdáknak, akik fél éve nem tudják azt használni, mert a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, amelynek tavaly ősszel lejárt a szerződése, nem hajlandó levonulni a területről. Hozzátette: Kishantos kárt okozott az államnak azzal, hogy nem engedte beszántani a területet. Elmondta azt is, hogy a megkötött szerződés kötelezi a helyi gazdákat, akik a gazdálkodási tervükben számos kötelezettséget vállaltak, de nem tudják azokat végrehajtani, mert nem jutnak hozzá a területhez.
hantos3Bitay Márton tudatos provokációnak nevezte a kishantosiak akcióit. Közölte: mélységesen elutasítja, és nem ért vele egyet, mert a volt bérlőknek semmilyen jogosultságuk nincs használni a földterületet.
Emlékeztetett, hogy Kishantos korábban birtokvédelmet kért a székesfehérvári jegyzőtől, aki elutasította a kérelmet, arra hivatkozva, hogy nincs birtoklási jogosultságuk a területre. Az ügyben birtokper is folyamatban van.

xxx

A kishantosi vidékfejlesztési központ békés megoldást szeretne az általa vitatott földügyben. Ács Sándorné, a központ ügyvezetője az elvetett növényeik szombat reggel kezdődött kiszántása ellen a fővárosban szombat este tartott tiltakozó akción azt mondta, kizárták őket "a saját területükről" és több száz milliós értéket pusztítottak el "a magukat új bérlőnek nevezett emberek".

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője a Vidékfejlesztési Minisztérium épülete elé szervezett tüntetésen a folyamatban lévő földbirtok-szerződések bírósági pereire utalva úgy fogalmazott: "Nyerni fogunk". Hozzátette: Kishantoson már régen nem Kishantosért harcolnak, hanem Magyarországért, "mert tízmillió magyarral is az fog történni, mint a nemzetközi hírű mintagazdasággal, megsemmisítik".

A Fejér megyei kishantosi gazdaság 452 hektár állami földterületen folytatta tevékenységét, amelynek bérleti joga tavaly októberben lejárt. A földterület hasznosítását a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) döntése értelmében 8 gazdálkodó, illetve gazdasági társaság kapta.

Ács Sándorné, a kishantosi gazdaság egyik alapítója és vezetője, a Kettős Mérce blog szervezésében, Greenpeace aktivisták részvételével tartott demonstráción arra hívta fel a figyelmet: a területet beszántók önbíráskodtak, hiszen az ügyben bírósági eljárások vannak folyamatban. A mintegy 50-70 résztvevő előtt azt mondta: a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a mai napig nem számolt el velük.

hantos4Rodics Katalin, a Greenpeace Hungary kampánykoordinátora elmondta, Kishantos német-magyar kormányközi megállapodással jött létre, és a magyar állam szavatolta a német kormánynak, hogy biztosítja a biogazdasághoz a megfelelő feltételeket.

A nonprofit kft.-től "egy álságosan kiírt (föld)pályázattal" vették el a területet, és olyan nyerteseknek adták oda, akik nem feleltek meg az NFA pályázati feltételeinek - jelentette ki.
Az aktivisták a tüntetés előtt "El a kezekkel Kishantostól" feliratú papírlapokat ragasztottak a Vidékfejlesztési Minisztérium épületének falára és bejárati ajtajára – írta az MTI.

MTI-fotó: Kallos Bea, Koppán Viktor

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek