Vadlovak ménesétől retteg Jákó és környéke

10 ápr. 2014 K.G.

Mintha szellemek volnának, éjszakánként vadlovak róják Jákó és Kutas környékét. Szétdúlják a helyiek veteményesei, jelentős károkat okoznak a földeken.

vadlo1Tizenegy ló, egy csődör vezeti őket, a nyakában kolomppal.

- „Kovboj”  kéne ide lasszóval, hogy megfogja őket – kesereg Ihárosi János. – Egy hete kellett bekerítenem a kertemet, mert minden hajnalban friss patanyomok voltak itt. Letördelték a gyümölcsfáimat, ebből már nem lesz körtefa. Látják ezt az ágat? És ez itt rajta lószőr! Újra kellett vetnem miattuk, sárgarépát, petrezselymet, hagymát, mindent.
- Nekem a krumplimat taposták ki a földből - teszi hozzá Jancsek Sándorné. - A múltkor meg kint dolgoztam a földünkön, kicsit megpihentem, felnéztem, hát körbeálltak a lovak. Már több mint egy évtizede itt garázdálkodnak, de még senki sem tudott intézkedni.

- Az éjszaka felébredtem, nem is tudtam volna tovább aludni: hatalmas robajjal száguldott a ménes a főúton, oda-vissza – mondja Németh Zsolt. – Egy személyautó majdnem beléjük rohant. Három fiatalember ült a kocsiban, beszóltak a rendőrségre. Kijöttek a rendőrök, de nem találták meg a lovakat, a dűlőúton keresték őket 6-800 méteren át, aztán feladták és elmentek. Hajnali fél 4-kor jöttek vissza a lovak, legelték a lucernát. Letarolnak mindent, ami az útjukba kerül, óriási károkat okoznak a vetésben. Lerágják az ősszel telepített gyümölcsfákat, az egyik lakó udvarán még a fenyőfát is megrágták. Egy barátom portáján betörtek a karámba, felborítottak mindent.

vadlo2A szomszédasszonyom bement a rendőrségre, hogy feljelentést tegyen, mert nála is áttörték a kerítést a lovak, és tönkretették a kertjét. Azt mondták neki a rendőrök, hogy ő már a huszonnyolcadik panaszos, mégsem történt semmi. Szóltunk a kutasi jegyzőnek, merthogy sejtjük, hogy egy ottani gazda lovairól van szó. Fel is keresték a férfit, aki három-négy lovat mutatott az istállóban, és azt mondta, hogy több állata nincs. Valószínűleg nincs billog a vadlovakon, így nem lehet hivatalosan megállapítani, hogy ki a gazdájuk, de hát előbb meg kéne állítani őket, hogy megnézhessük, van-e rajtuk. Segítséget kértünk szombathelyi állatvédőktől, akik azt mondták, hogy próbáljunk egyet befogni, akkor majd megáll a többi is, és ők az önkormányzat költségén elszállítják.    

- Megmondom őszintén, nem tudom, mi erre a megoldás - tárja szét a karját Kovács János, a jákói polgármester. - Tíz év alatt minden fórumot végigjártam, fordultunk körjegyzőhöz, rendőrséghez, ügyészséghez, mégsem segített senki...
Pedig jó lenne, ha valami történne, mielőtt balesetet okoznak a megvadult állatok.

Forrás: sonline.hu

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek