Mézeskalács-tésztából készül a húsvéti tojás az öttömösi boszorkánykonyhában

02 ápr. 2014 Administrator

Pedagógus végzettségű. Az öttömösi iskolában tanított, míg a harmadik fiával gyesre nem ment Krabótné Tanács Anita. Kézműveskedni mindig is szeretett.

tojaskalacs1Három éve, amikor az öttömösi (Csongrád megye) ovis szülői szervezet vezetője lett, a karácsonyi jótékonysági bálhoz kapcsolódó vásárra azt javasolta, készítsenek a szülők mézeskalácsot. A többi már jött magától. A 34 éves Anita rövid idő alatt kikísérletezte a legmegfelelőbb receptet, ráállt a keze a formázásra, és egyre több figurát készített, talált ki.

– A legelső az egymásra rétegezett lapokból álló karácsonyfám volt, majd folyamatosan fejlesztgettem az ötleteimet. Nem tanultam a mézeskalácsnak sem a történelmét, sem a különböző technikáit. Kezdetben az interneten nézegettem képeket, és a saját bőrömön tapasztaltam ki mindent – meséli a látvány mellé a hátteret. A látvány és az illat pedig lenyűgöző. – Az alaptésztát ehetőre sütöm, bármikor bele lehetne harapni. Persze ha ékszeres dobozt vagy húsvéti tojást csinálok, akkor valamivel keményebbre sütöm az átlagosnál. A liszttel és a tojással lehet variálni. Ünnep- és szezonfüggő, mikor mihez fogok. Karácsony előtt adventi koszorút „fontam", fenyőt tornyoztam, ballagásra könyv alakút, esküvőre ékszerdobozt ajándékoztam, most húsvétra kosarat és benne színes tojásokat, barikát vagy éppen ajtódíszt sütök. A tojás készül térben, tojás formájúra, de laposra is, csipke mintával, festett virágdísszel. Új találmányom a cukorgyöngyös színes tojás, és alig várom, hogy kipróbáljam a keresztszemes hímzettet.

tojaskalacs2Boszorkánykonyhájának titkairól az öttömösi mézeskalácsos elárulta, a térbeli formákhoz alumíniumlemezt vásárolt, fából elkészíttette a pozitív és a negatív oldalt, és úgy kalapálták ki neki a megfelelő íveket. Máskor két-három centis csíkokat vágat a fémből, előrajzolja a mintát, és fogóval meghajlítgatja a sütőformát. A szőlőfürtös, leveles hordóelőlapot viszont nyersen kézzel gyúrja, rakja össze. A fehér mintához porcukorból, tojásfehérjéből, keményítőből ecettel kever festéket, majd sütőben szárítja, hogy ne veszítsen a fényéből. A színes festéket tojássárgájával bolondítja meg.

A nagy érdeklődésből Anita úgy érzékeli, hogy érdemes kiváltania a vállalkozói engedélyt, mert már pénzért is elkelne a portékája.

Forrás: delmagyar.hu - Fotók: Frank Yvette

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek