Nevess együtt az állatokkal!

02 ápr. 2014 Administrator

“Az a nap, amelyik nevetés nélkül telik el, elvesztegetett idő.” Az idézet a valaha élt egyik legnagyobb nevettetőtől, Charlie Chaplintől származik.

nevetes2Márpedig ha ő azt mondja, hogy nevetni kell, mi elhisszük neki. De vajon nevetünk-e eleget egy nap? A sok gond, probléma, rohanás közepette jut-e idő arra, hogy szívből, jóízűen kacagjunk?

Pedig azon túl, hogy a jókedv hatására felszabaduló boldogsághormonok (endorfin) kellemes hatnak a közérzetre, a nevetésnek számos jótékony élettani hatása is van. Íme néhány:

- erősíti az immunrendszert,

- csökkenti a stresszhormonok és „rossz” koleszterin szintjét,

nevetes3- növeli a védő hatású koleszterin szintjét,

- csökkenti a feszültséget,

- segít kilábalni a lelki mélypontokról, így megóv a krónikus betegségektől,

- hatására kevesebb kortizol és dopamin nevű hormon termelődik, amelyek így kevésbé gátolják az immunrendszert, vagyis a sokat nevető emberek ellenállóbbak a fertőzésekkel szemben.

Érdemes tehát tudatosan is jókedvűen ébredni, és ha napközben probléma adódik, mosolyogva továbblendülni rajta. Ha felbosszantanak, két mély levegővétel után kedvesen, mosolyogva válaszolni. Tanácsos jókedvű emberek társaságát keresni, hisz a nevetés ragadós és ugyanígy visszafelé is: ha a barátunk, társunk, kollégánk szomorú vagy netán mérges, nevettessük meg, az eredménnyel mindenki jobban jár.

nevetes1Nem hiszitek? A cikkben található képeket végignézve biztos, hogy mindenkinek mosolyra görbül a szája. Merthogy nemcsak mi, emberek tudunk jókedvűek lenni, hanem az állatok is képesek rá.

Több fotóért kattints a szerző blogjára!

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek