Megérkeztek a híres nagyhalászi gólyák

25 márc. 2014 Nagy Károly

Március 23-án megérkezett Halász és Hajnal, a híres nagyhalászi gólyák. Hét éve figyelhetjük életüket webkamerán át, s azóta sokan kedvelték meg őket.

golyanagyhalasziAz elmúlt években több millió oldalletöltés volt a gólyakamera oldalán, s a Halász család rendszeresen szerepelt a különböző médiák híradásaiban is.

De nemcsak Halászék érkeztek meg ezen a hétvégén, hanem több másik webkamerával megfigyelt fészek lakói, s a gólyafészek adatbázis friss adatai szerint országszerte sok-sok gólyafészekben ott van már az egyik vagy mindkét lakó.

Valószínűleg pénteken érkezhettek meg a Kárpát-medencébe a fehér gólyák első nagyobb csapatai. A webkamerás fészkek közül Röszkére és Nagybajomba, s az erdélyi Sáromberkére is megérkezett a fészek egy-egy lakója. Azóta némelyikbe a párjuk is megjött, s vasárnap Zalaistvándra is megjött az első lakó. Nagyhalászon így találkozott március 23-án Halász és Hajnal:

{youtube width="570" height="428"}DNIkgBPUCx8{/youtube}

Tíz napja érkeztek olyan hírek, például az izraeli Hula-völgyből, hogy az ottani esős időjárás miatt sok-sok gólya "feltorlódott" és vonulásában néhány napos kényszerpihenőt töltött a Közel-Keleten. Talán ennek és a hét második felében régiónkban tapasztalható erőteljes déli áramlásoknak is köszönhető, hogy ezen a hétvégén ilyen tömegesen érkeztek meg hazánkba a gólyák. Esős - hideg időben a gólyák és más nagytestű vonuló madarak nem tudnak a felszálló meleg légáramlatokon a magasba emelkedni, így az ilyen napok a vonulásukat hátráltatják.

A fiatal jeladós gólyáinknak viszont eszük ágában sincs hazajönni, s őket nem is sietteti a költés kényszere. 2-3 éves korukig kóborolnak, s némelyikük addig még Európába sem jön vissza. Egyelőre a négy Afrikában lévő és aktív fiatal jeladós gólyánk továbbra is Szudán déli részén és Tanzániában vannak.

Forrás: mme.hu 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek